(Ne)sigurnost na ulicama – stručnjaci mišljenja: “Vratiti pozorno-patrolni reon, policajci trebaju šetati, a ne boraviti u automobilima”

Vijesti 31. jan 202411:59 0 komentara

Novo ubistvo na ulicama Sarajeva otvara nova pitanja o sigurnosti i sistemu zaštite. Kako da spriječimo nove tragedije? Gosti Novog dana su bili su Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS, Armin Kržalić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije i Sandi Dizdarević, stručnjak za sigurnost i profesor kriminalističke psihologije i bivši istražitelj u Kantonalnom tužilaštvu HNŽ.

Kržalić je na početku razgovora, rekao da građani ne bi trebali vršiti pritisak na istražne organe, na policiju, u slučaju procesa.

“Nas kao građane interesuje kakav će postupak biti, odnosno presuda. Imamo slučaj da se desilo, imamo ubistvo, ali nas u ovom slučaju interesuje poruka države, onima koji se odvaže za takva krivičana djela, da ona neće tolerisati takva ponašanja i zato ne bismo trebali vršiti pritisak na istražne organe, da se ne bi preskočili neki tragovi”, rekao je Kržalić.

Strah kod građana

Dizdarević, govoreći o povratništvu, rekao je da svi sistemi imaju dio odgovornosti, počevši od porodice, osnovnog, srednjeg obrazovanja, do medija,  ni nažalost onaj segment koji se tiče pravosuđa, a koji izriču blage kazne.

Katica je napomenuo da procesna uloga tužilaštva je vrlo jasna.

“Takav imamo krivični postupak od 2003. godine i tu tužilaštvo ima glavnu ulogu. Tužilaštvo može pokrenuti kriminalističko istraživanje, kad dopre glas do njih, i tražiti od policije da nešto to istraži. Tužilaštvo treba preuzeti ulogu, ili nešto tu trebamo mijenjati”, naglasio je Katica.

Trenutno ne možemo govoriti o riziku nultog stepena, situacija koja se dešava širi strah kod građana, smatra Kržalić.

“To su slučajevi kad se gledaju parametri, oni su gotovo pojavni, mi ne možemo izbjeći, možemo samo gledati kako da smanjimo taj broj. Ako gledamo druge države, BiH je na dobrom nivou kad govorimo o stopi smrtnosti na 100.000 stanovnika, ali ne treba da se hvalimo po tom pitanju”, rekao je i dodao da smo bolji od drugih država u regionu.

Nelegalno oružje oduvijek problem

Katica se pohvalio da u posljednjih pet godina u slučaju krvnih delikata, policija pokazuje dobre rezultate.

“Imali smo prošle godine četiri ubistva, sva su rasvijetljena od strane policije. I u borbi protiv nelegalnog posjedovanja oružja, isto imamo dobre rezultate”, naveo je i dodao da uvijek postojati nelegalno oružje, ali da bore protiv toga.

Podaci od prošle godine pokazuju da je oduzeto 16 pušaka, 59 pištolja, 3 ručne bombe, 39 noževa, dva boksera itd.

“Policija je prisutnija na terenu. Zaista insistiram i ja da se policija nalazi na onim mjestima na kojima su očekivana krivična djela i prekršaji. Ta vrsta prevencije je ona na kojoj ja insistiram”, podcrtao je ministar policije KS.

Dizdarević sugeriše da imamo razvijene i naučne i praktične koncepte rada policije, ali i da bi trebalo vratiti koncept patrolno-pozornih reona.

“Policija mora napustit koncept rada iz auta. Politike moraju shvatiti, a policija mora implementirati na to da se vrati koncept patrolno-pozornih reona, u kojima će 24 sata na određenim reonima boraviti policajci koji će šetati tim reonom, a ne boraviti u autom. S druge strane, koncept policijsko-istražiteljskog rada mora biti pojačan u smislu kvaliteta. Tužitelj kao voditelj istrage neće izaći i provoditi sadržajne uviđajne kriminalističke radnje, niti će vršiti skiciranje mjesta, ali tužitelj na temelju onoga što policija uradi, mora to odbraniti na sudu”, kazao je Dizdarević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!