Nešković za N1: Trojka blokirala izbor Radinkovića za direktora SIPA-e kako bi dobila neke druge pozicije

Vijesti 25. sep 202418:28 > 21:18 0 komentara

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine više od pola godine je u blokadi. Ima li deblokade na vidiku ili će uslijediti nove blokade zbog neizbora direktora SIPA-e, u emisiji "Dan uživo" komentirao je čovjek koji je, na neki način, prouzrokovao višemjesečni zastoj u radu Doma naroda PSBiH, delegat i potpredsjednik SDS-a Želimir Nešković.

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Želimir Nešković (SDS) prošle godine predstavio je prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH, prema kojem bi u njemu bilo ukupno devet sudija državljana BiH, bez stranih sudija. Iz Kluba bošnjačkog naroda ga optužuju da je njegov prijedlog Zakona o Ustavnom sudu neustavan, pa je u martu ove godine uslijedila blokada rada Doma naroda.

“Jako mi je žao zbog blokade jer smo mogli donijeti cijeli niz, prije svega europskih, zakona kojima BiH treba da se prilagodi kako bismo ubrzali svoj put ka ulasku u EU. S druge strane, žao mi je što su gospoda iz Kluba Bošnjaka u Domu naroda reagirali na taj način, ali, također, ja i vjerujem da ćemo po završetku ovih lokalnih izbora imati priliku da se vratimo u normalan, redovan rad u Domu naroda”, kazao je na početku razgovora Nešković, dodajući kako vjeruje da će delegati Kluba Bošnjaka biti mnogo relaksiraniji nakon 6. oktobra te da će se moći pojaviti na sjednici na kojoj će se konačno na dnevnom redu naći zakon o Ustavnom sudu BiH.

Zakon je, kaže, predložio upravo da bi BiH pokazala svoj suverenitet i da bi se u njemu nalazili samo građani BiH. Smatra da se predstavnici iz RS, koji su dio većine, samo deklarativno zalažu za takvo rješenje.

“SNSD u početku nije bio za to. Oni su se u toj priči, iz svojih političkih razloga i prikupljanja političkih poena za predstojeće lokalne izbore priključili tek kasnije. Oni su onda nagovorili i HDZ da da podršku tom zakonu kako bi se on našao na dnevnom redu. Dakle, trebalo je mnogo toga proći da bi našli svoj interes u tome da se ovaj zakon nađe na dnevnom redu, odnosno njima je praktično odgovarala blokada kao što blokiraju praktično i bošnjački delegati”, ističe.

N1

S druge strane, Nešković strahuje i od drugih blokada.

“Bojim se da će doći do drugih blokada – blokada od strane SNSD-a koji imaju sada tri delegata u Domu naroda i zbog ulaska PDP-a u delegate Doma naroda. Sigurno će postojati opstrukcija ovog Doma, a posljedično naravno i Predstavničkog doma”, smatra potpredsjednik SDS-a.

Osvrnuo se i na imenovanje na poziciju direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) istaknuvši da bi to što načelnik policijske uprave Doboj, Slobodan Radinković, nije dobio podršku kolegija Vijeća ministara za imenovanje na poziciju direktora SIPA-e, mogao biti još jedan kamen spoticanja.

“Nisu slučajno Trojka i HDZ BiH blokirali izbor Slobodana Radinkovića na mjestu direktora SIPA-e. Koliko ja imam informacije, uradili su to vjerovatno kako bi oni u Trojci bili zadovoljeni nekim drugim pozicijama. Tako da blokade u Domu naroda su praktično samo jedne od blokada. Ja očekujem i blokade u drugim institucijama BiH”, kazao je.

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić najavio usvajanje izmjena zakona za ukidanje PDV-a na kupovinu prve nekretnine. Na pitanje li će SDS podržati ovakvu odluku, Nešković odgovara:

“Ja teško mogu povjerovati zaista u namjeru SNSD-a da mijenja zakon o PDV-u, jer mnogo puta se dešavalo da evo i mi, a i neki drugi, su zajedno s nama predlagali izmjene zakona o PDV-u, a onda ih je SNSD odbijao. Jedva smo uspjeli progurati da se praktično limit sa 50.000 na 100.000 KM za ulazak u PDV sistem podigne i jedva je to SNSD na kraju prihvatio. Ja u to ne mogu vjerovati i sam imam još jedan prijedlog izmjene zakona o PDV-u koji podrazumijeva 0% PDV-a na hranu za djecu, učila za djecu i studente, na đubrivo za poljoprivredu, znači za nekih sedam segmenata koji su potrebni, ali da sada ne elaboriram i ne pričam detaljno o tom zakonu. Ovaj zakon, pitanje je da li će se naći na dnevnom redu, da li će ga htjeti, tako da ja zaista sam skeptičan kada je u pitanju njihova namjera. Ja ću podržati sve one izmjene zakona, svih pa tako i zakona o PDV-u ako će oni doprinijeti boljitku građana i Republike Srpske i Federacije BH i Brčko distrikta, a naravno ako imaju sluha da podrže zakon o kome ja govorim već nekoliko mjeseci, samo čekamo sjednicu Doma naroda da se ovaj zakon nađe na dnevnom redu, ne vidim zašto ja ne bih podržao zakon koji će predložiti Amidžić, ali vjerujem u to kao u lanjski snijeg zaista.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!