“Nigdje na svijetu nema da zamjenici imaju veću platu od ministara”

Vijesti 03. apr 202318:00 0 komentara

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH u četvrtak je usvojio budžet, ali ne i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, što znači da će i izabranim zvaničnicima znatno porasti i onako visoke plate. Snježana Novaković Bursać, delegat SNSD-a u državnom Domu naroda komentarisala je za N1 ovakvu odluku delegata.

Zašto su delegati SNSD-a, uz HDZ, bili protiv zakonskog rješenja kojim bi plate izabranih zvaničnika ostale na istom nivou, Bursać je kazala:

Taj Prijedlog zakona je imao antisistemski karakter. Ovo je moj lični stav i opredjeljenja koja su presudila da se odbije ovaj prijedlog. Mnogi predlagači iz FBiH su predlagali slične ovakve prijedloge i to iz grupacije stranaka koje vrše vlast. U ovom slučaju, ova inicijativa je potekla od Denisa Bećirovića. Moja ideja je bila da ako su im toliko “puna usta” države, da im pustimo jedan zakon koji direktno ruši sistem državne vlasti. Naime, ovaj zakon je sadržavao u sebi i tu osnovicu i u primjeni bi doveo u nekoliko institucija i ministarstava da zamjenici i pomoćnici imaju veće plate od direktora ili ministara što je praksa koju nećete naći nigdje u svijetu. Ja sam stava da plate imenovanih izabranih funkcionera imaju visoke plaće, ali ovo nije način na kojim se sistem uređuje. Ovakvo zakonsko rješenje nije dobro usvojiti, ali smo sugerisali da Vijeće ministara BiH analizira sistem plata i da pred Parlamentarnu skupštinu ponudi rješenje“, kazala je Novaković Bursać.

Nedavno je u jednom  intervjuu poručila kako ni jedna odluka SNSD-a neće biti na štetu Republike Srpske. Iz opozicije kažu da je odluka o budžetu BiH upravo na štetu RS, jer je usvojen budžet BiH koji je 23% veći, upravo na račun entitetskih budžeta.

Oni ne znaju i ne analiziraju činjenice. O ovom povećanju budžeta gotovo 95% su iznosi plata i nadnada za zaposlenika i nekih 4 miliona se odnosi na nabavku energenata. Nije na štetu RS i to se može provjeriti, dostupno je svima. Ovo je minimum zahtjeva koji su prema ministarstvu finansija iskazali budžetski korisnici. Vodilo se račiuna o stavci potrošnje. Ono što je nama važno da budžet RS funkcioniše i da damo podršku privredi te ući u realziaciju infrastrukturnih projekata, autoputevi“, kazala je Bursać.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!