Nikšić o presudi Evropskog suda: Nažalost, ne znači da će biti provedena

Vijesti 28. aug 202307:41 1 komentar
F.Z./N1

Premijer FBiH i lider SDP-a Nermin Nikšić oglasio se na Facebooku povodom presude Evropskog suda za ljudska prava po apelaciji Slavena Kovačevića.

Kako je rekao, svaka nova presuda Evropskog suda za ljudska prava potvrđuje neupitnu istinu: budućnost evropske Bosne i Hercegovine je budućnost građanske Bosne i Hercegovine, zemlje jednakih ljudi u kojoj će prava svih biti jednako zaštićena, a ničije pravo uskraćeno.

Historijska presuda Evropskog suda: Izbori u BiH – nedemokratski

“Nažalost, iskustvo nas uči da sama presuda kod nas u Bosni i Hercegovini ne znači da će automatski biti i provedena. Ipak, svaka presuda Evropskog suda za ljudska prava nam trasira put i pokazuje šta trebamo, pa i moramo uraditi da Bosna i Hercegovina postane punopravna članica Evropske porodice. Nadam se da će ova, kao i sve prethodne presude biti provedena jer nam to svima treba”, istaknuo je Nikšić.

Podsjetimo, po apelaciji Slavena Kovačevića Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je presudu kojom je utvrdio da su njegova prava u kontekstu glasanja za kandidate za državni Dom naroda i Predsjedništvo BiH prekršena, a zbog toga što nije u mogućnosti glasati za kandidate koji ne pripadaju konstitutivnim narodima i ne žive u određenom entitetu.

Slaven Kovačević, u ovom trenutku savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, obratio se Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, navodeći da je ugroženo njegovo pravo jer iz Sarajeva ne može odlučivati o izboru člana Predsjedništva BiH iz RS, niti kao građanin FBiH može biti delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Evropski sud za ljudska prava je prema informacijama Istrage, presudio da je u oba slučaja Kovačević diskriminisan. Opširnije OVDJE

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare