Njemački i francuski parlamentarci borave u BiH: Ako naš model ne proradi ovdje, morat ćemo zamisliti totalno drugačiju EU

Vijesti 17. apr 202411:18 1 komentar

U Bosni i Hercegovini borave njemački i francuski parlamentarci, Ganter Krihbaum i Frederik Peti. Tu su, u momentima kada se govori o usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici, ali i o nastavku EU puta Bosne i Hercegovine - a sve sa ciljem da naglase načine na koje su prevazišli svoje historijske nedaće i ostvarili pomirenje, usprkos razlikama.

Krihbaum i Peti govorili su i za N1, poručivši da Zapadni Balkan mora postati budućnost Evropske unije i obrnuto.

“Mi nosimo poruke historijskog pomirenja Njemačke i Francuske. To ćemo i u ova tri dana u Bosni i Hercegovini nastojati prenijeti kolegama – da postoji način kako se pomiriti, kako izgraditi civilno društvo i uključiti ga u rad. Mi imamo pedesetogodišnje iskustvo, pitat ćemo ih kako pomoći”, započeo je Peti.

I njemačka strana potvrđuje da je ovo signal kojeg će poslati svojim bh. kolegama.

“Bili smo neprijatelji stoljećima. Kroz historiju smo naslijedili nasljeđe neprijateljstva. Preokret je uslijedio poslije Drugog svjetskog rata kada su lideri pružili ruke jedni drugima i rekli – ovo se više nikada ne smije ponoviti”, ističe Krihbaum.

Dodaje – kada se počinjalo sa pomirenjem, suočavali su se sa istim pitanjima i problemima kao ovdašnje područje.

“Ako naš model ne proradi ovdje, to će značiti da smo sanjali, da je naš san neostvariv. Ima dosta nesporazuma između Francuske i Njemačke, ali se nosimo s njim. Ako naš model ne proradi ovdje, morat ćemo zamisliti totalno drugačiju Evropsku uniju”, stava je Petii.

S druge strane, ono čemu trenutno svjedočimo u Bosni i Hercegovini nije Evropa 21. vijeka.

“Morate imati jedinstvo među mladom generacijom. U protivnom, ako ne prepoznaju budućnost ovdje, otići će. Oni su dobrodošli u Njemačkoj i Francuskoj, želimo ih, ali ako BiH želi da bude dio EU, trebat će joj baš ti ljudi da rade na reformama. Molim vas, u svakodnevni život ugradite rješavanje stvarnih problema. Šta je sa univerzitetima, privredom, zdravstvenom zaštitom? To su stubovi društva. Odgovorite – želite li živjeti u budućnosti ili prošlosti? Kako će auto ići naprijed ako gledate samo u retrovizor?”, upitao je Krihbaum.

Obojica poručuju: Posljednji koraci na evropskom putu sjajna su šansa za Bosnu i Hercegovinu. EU je mirovni projekat – odgovor na rat. Ona je suprotnost ratu. Sva potrebna poglavlja koja će BiH otvoriti šansa su za sebe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare