Njemački kancelar pozdravio odobravanje kandidatskog statusa za BiH

Vijesti 14. dec 202214:48 1 komentar
Anadolija

Njemački kancelar Olaf Scholz danas je u obraćanju pred njemačkim Bundestagom pozdravio odluku da se Bosni i Hercegovini odobri dodjeljivanje kandidatskog statusa, istaknuvši kako je u interesu Njemačke i Europe da preostale balkanske države postanu članice Europske unije.

“U našem je njemačkom i našem europskom interesu da ostatak Balkana postane dio Europske unije”, rekao je Scholz zastupnicima, dan nakon što su ministri zemalja članica u Vijeću EU odobrili dodjelu kandidatskog statusa za BiH. Očekuje se da će odluku potvrditi šefovi zemalja na sastanku Europskog vijeća u četvrtak.

Kako prenosi Guardian, pristaše proširenja EU na istok tvrde da je angažman bloka na Zapadnom Balkanu ključan za zaštitu europske sigurnosti pred ruskom agresijom.

BiH bi se već za koji dan mogla pridružiti četiri druge zemlje regije: Crnoj Gori, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji – kao i Turskoj, Moldaviji i Ukrajini u redu za članstvo, a proces pridruživanja može trajati decenijama,

Hrvatska je trenutno jedina država zapadnog Balkana koja je članica EU. Iako još nije članica šengenske zone, nedavno je dobila zeleno svjetlo za pridruživanje od početka 2023. godine, navodi se u tekstu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare