Nova upozorenja Zapada zbog Putinovog hemijskog oružja: “Ovo mu je alibi”

Vijesti 10. mar 202220:25 1 komentar
Canva

Britanski premijer Boris Johnson kazao je u četvrtak kako strahuje da će Rusija rasporediti hemijsko oružje u Ukrajinu, dok je zamjenik ruskog veleposlanika pri UN-u poručio da SAD vidi povećani rizik od ruskog korištenja biološkog ili hemijskog oružja u Ukrajini.

“Stvari koje čujete o kemijskom oružju dolaze izravno iz njihove kuhinje”, kazao je Johnson u intervjuu za Sky News.

“Počinju govoriti da postoji hemijsko oružje koje su pohranili njihovi protivnici ili Amerikanci pa, kad oni razmjeste hemijsko oružje, a bojim se da bi mogli, imaju spremnu neku vrstu lažne priče”, dodao je.

Zamjenik veleposlanika SAD-a pri UN-u je pak poručio da bi ruska propaganda o ukrajinskom biološkom oružju mogla poslužiti kao alibi za rusko korištenje biološkog ili hemijskog oružja.

“Rusija je iznijela ove nove lažne tvrdnje. Vidjeli smo da je Kina podržala ovu propagandu i stoga bismo trebali pratiti hoće li Rusija eventualno upotrijebiti hemijsko ili biološko oružje u Ukrajini ili izvesti operaciju pod lažnom zastavom”, kazao je John Prescott za dpa.

Prescott je rekao da je ruska upotreba hemijskog oružja, uključujući pokušaje ubojstava i trovanja političkih protivnika predsjednika Vladimira Putina u Rusiji i Britaniji, dobro dokumentirana.

Također je rekao da Moskva podržava Asadov režim u Siriji, koji je više puta koristio oružje.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare