Novi gradonačelnik Brčko distrikta je Zijad Nišić iz Stranke za BiH

Vijesti 15. mar 202313:42 1 komentar
Facebook/Plural.ba

Zijad Nišić, predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Brčko DBiH izabran je za novog gradonačelnika Brčko distrikta.

Ovu informaciju prenijelo je nekoliko lokalnih medija, a na Facebook stranici emitovano je i njegovo obraćanje nakon izbora.

On je u svom obraćanju naveo koji su njegovi planovi u upravljanju gradom navodeći da su cilj privredni razvoj i borba protiv korupcije.

Zijad Nišić je rođen 23. maja 1961. godine u Brčkom. Specijalista je interne medicine – kardiolog. Oženjen je i otac dvoje djece, a od 2009. godine radi u privatnoj praksi (Poliklinika dr Nišić).

Od 1998. godine je specijalista interne medicine a 2004. godine dobio je zvanje kardiologa i od tada postaje član Predsjedništva udruženja kardiologa BiH.

Godine 2006. dobio je zvanje primarijusa koje dodjeljuje ministarstvo zdravlja Federacije BiH. Na lokalnim izborima je, kao kandidat Stranke za BiH u četiri navrata 2004., 2008., 2012. i 2016. osvojio mandat poslanika u Skupštini Brčko distrikta.

Važno je istaći da je Nišić izabran za gradonačelnika Brčko distrikta nakon što je s ove pozicije na sjednici Skupštine danas smijenjen Esed Kadrić, kadar SDA.

Inače, smjenu gradonačelnika Kadrića zatražili su SDP, SBB, NiP i Stranka za BiH.

SDA odlazi u opoziciju: Smijenjen gradonačelnik Brčkog

Za smjenu Eseda Kadrića glasalo je 20 skupštinskih zastupnika iz reda Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih. Protiv je bilo 6, a suzdržanih 3 glasova.

Novu bošnjačku većinu u Skupštini Brčko distrikta, pored Stranke za BiH, čini Savez za bolju budućnost, Narod i pravda i Socijaldemokratska partija BiH, te poslanica iz romske nacionalne manjine Mejra Šečić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare