Objavljena lista kandidata za potpredsjednike SDA, među njima i Asim Sarajlić

Vijesti 28. sep 202319:08 0 komentara
N1

Izborna komisija SDA je danas održala sjednicu na kojoj je razmatrala prijedloge kandidata za predsjednika SDA i potpredsjenike SDA, a koji se biraju na 8. Kongresu SDA, koji će se održati 14. oktobra 2023. godine.

Nakon razmatranja svih prijedloga Izborna komisja SDA je ovjerila kandidate koji ispunjavaju uslove propisane Statutom SDA, Pravilima izbornog postupka u SDA te upustvom organa Stranke o načinu predlaganja i rokovima za predlaganje kandidata za centralne organe SDA.

Kako je saopćeno iz te stranke, za predsjednika stranke jedini kandidat je Bakir Izetbegović.

Kandidati za potpredsjednike stranke su: Hamdija Abdić, Jasmina Biščević Tokić, Senad Bratić, Eldar Čomor, Šemsudin Dedić, Sejad Delić, Mahir Dević, Šefik Džaferović, Faruk Kapidžić, Refik Lendo, Melika Mahmutbegović, Mersad Mujić, Fadil Novalić, Aida Obuća, Adil Osmanović, Edin Ramić, Ramiz Salkić, Asim Sarajlić, Fahrudin Skopljak, Safet Softić, Šerif Špago, Jasmin Spahić, Haris Zahiragić, Mirsad Zaimović i Muamer Zukić.

Odlučeno je to na današnjoj sjednici Izborne komisija, na kojoj su razmatrani prijedlozi kandidata za predsjednika SDA i potpredsjenike SDA, a koji se biraju na 8. Kongresu SDA, koji će se održati 14. oktobra 2023. godine.

Delegati će na Kongresu tajnim glasanjem sa liste od 25 kandidata birati devet potpredsjednika.

Svi učesnici izbornog procesa imaju pravo ulaganja žalbe Apelacionoj komisiji SDA u roku od dva dana, saopćeno je iz SDA.

Sarajlić ponovo želi funkciju

Interesantno je da Asim Sarajlić se ponovo nalazi na listi za potpredsjednika SDA. Podsjetimo, Sarajlić je 2020. godine podnio ostavku na sve funkcije u Stranci demokratske akcije. Ranije je bio potpredsjednik SDA i predsjednik Kadrovske komisije te stranke, a ostavku je podnio nakon afere sa “kupovinom” glasova na unutarstranačkim izborima u Sarajevu.

Prošle godine Asim Sarajlić je objavio da je zbog sankcija američkog ministarstva finansija koje su mu izrečene podnio ostavku na mjesto predsjednika Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i na pozicije predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost i predsjedavajućeg Delegacije PS BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!