Obraćanje predstavnika Azerbejdžana o rezoluciji: Nećemo glasati

Vijesti 23. maj 202417:12 1 komentar
screenshot

Ambassador Azerbejdžana izjavio je na sjednici Generalne skupštine UN-a gdje se razmatra rezolucija o genocidu u Srebrenici da njegova zemlja neće glasati po ovom pitanju.

Njegovo obračanje prenosimo u cjelosti:

Pomno smo pratili razmatranje nacrta rezolucije pod nazivom Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine” i pažljivo smo vodili računa o podnescima svih zainteresovanih strana.

Azerbejdžan ima strateško partnerstvo sa balkanskim zemljama zasnovano na bliskim historijskim vezama, međusobnom poštovanju i zajedničkim interesima i pridaje značaj razvoju odnosa i saradnji sa njima i generalno je zainteresovan za mir, bezbjednost i stabilnost u regionu.

Azerbejdžan dobro zna koliko su bolne rane rata i koliko su odgovornost i pomirenje važni za osiguranje pravde i izgradnju povjerenja i mira. Azerbejdžan ponovo potvrđuje svoju nepokolebljivu podršku jedinstvu, nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu svih balkanskih zemalja i oštro se protivi pokušaju miješanja u unutrašnje stvari država.

Vjerujemo da osiguranje odgovornosti, obezbjeđivanje pravde i istine, kao i komemoracija žrtava prošlih zločina zahtijevaju pažljivo planiranje i pripremu i da akcije Ujedinjenih naroda u tom smislu treba da uživaju najširu moguću podršku i da budu usvojene konsenzusom kako bi bolje služile za pomirenje i međusobno razumijevanje među ljudima i unutar društava.

Prema gore navedenim razmatranjima, Azerbejdžan neće moći glasati ako rezolucija bude poslana na glasanje”.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare