Odbijen Ademovićev prijedlog da se neustavni zakoni ne mogu naći na dnevnom redu Doma naroda PSBiH

Vijesti 03. jun 202413:18 0 komentara
FENA

Na današnjoj hitnoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbijena je izmjena Poslovnika što je bila i jedina tačka dnevnog reda, tačnije, odbijena je inicijativa predsjedavajući Doma naroda Kemala Ademovića da se prijedlog bez mišljenja Ustavnopravne komisije ne može naći na dnevnom redu sjednice ovog tijela.

Iako je Ademovićev prijedlog dobio podršku delegata za razmatranje u hitnom postupku, ipak nije dobio dovoljan broj glasova te tako i nije usvojen. “Protiv” je glasalo devet delegata, “za” je bilo njih petoro, dok je jedan delegat bio “suzdržan”.

Važno je naglasiti da je izmjena Poslovnika podrazumijevala mnogo toga, a prije svega se one odnose na uvrštavanje prijedloga koji još nisu dobili mišljenje Ustavnopravne komisije na dnevni red sjednice.

Ovim izmjenama, između ostalog, propisuje se obaveza dostavljanja prijedloga materijala Zakonodavnopravnom sektoru PSBiH i Ustavnopravnoj komisiji Doma naroda.

Osim toga, predloženim izmjenama vrši se i izmjena člana 59. Poslovnika na način da u slučaju spriječenosti predsjedavajućeg Doma zamjenik predsjedavajućeg može sazvati sjednicu.

Ovakav prijedlog i zakazivanje hitne sjednice što je učinio Ademović uslijedilo je nakon prethodne sjednice održane 18. marta kada je Klub Bošnjaka napustio sjednicu, a nakon što je Želimir Nešković (SDS) donio prijedlog izmjena Zakona o Ustavnom sudu BiH bez mišljenja Ustavnopravne komisije.

Sjednicu su napustili nakon što je glasovima Kluba Hrvata i Kluba Srba ovaj prijedlog uvršten na dnevni red.

Na današnjoj hitnoj sjednici protiv izmjena i dopuna Poslovnika glasali su delegati iz SNSD-a i HDZ-a, dok je Klub Bošnjaka poručio da će glasati za usvajanje.

Ademović je kao predlagač u svom obrazloženju pozvao sve prisutne delegate da glasaju navodeći da je to minimum da se “sačuva Ustav BiH”.

Međutim, nakon njega se javio Dragan Čović, lider HDZ-a navodeći da će on glasati protiv, a kritike je uputio i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH Nikola Špirić (SNSD) rekavši da je odbijena inicijativa Ademovića da ovaj prijedlog potpisuje Kolegij Doma naroda, a ne samo on.

Na sve to je optužio i Klub Bošnjaka da “uslovljavaju povratak radu Doma naroda” ovim promjenama Poslovnika i da to trebaju javno reći.

Na sve je reagovao i Šefik Džaferović iz SDA poručivši Špiriću da se bavi zamjenama teza naglasivši da je ovaj prijedlog neophodan za buduće nesmetano djelovanje Doma naroda PSBiH naglašavajući da Neškovićev prijedlog svakako ne bi prošao na Ustavnom sudu kao ni u Predstavničkom domu PSBiH.

Važno je istaći da su nakon manje-više istih i sličnih izlaganja i argumenata glasovi podijeljeni tako da su “protiv” bili svi članovi Kluba Srba i četiri člana Kluba Hrvata, dok su “za” glasali delegati Kluba Bošnjaka, a “suzdržan” je bio Zlatko Miletić (ZNG) iz Kluba Hrvata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!