Odgovor na izvještaj OSCE-a: SAD žele vidjeti stabilnu BiH, Dodikovi postupci najveća prijetnja napretku

Vijesti 21. mar 202414:08 0 komentara
N1

Zamjenica šefa misije OSCE-a u SAD-u Katherine Brucker dostavila je odgovor na izvještaj Šef Misije u Bosni i Hercegovini Briana Aggelera. U odgovoru se ističe da postupci predsjednika bh. entiteta Republike Srpske Milorada Dodika predstavljaju “najveću prijetnju napretku” zemlje.

U odgovoru se izražava zahvalnost Aggeleru na njegovom “jasnom i strateškom vođenju Misije” i što je osigurao da prisustvo OSCE-a bude vidljivo širom BiH. Također se pozdravlja rad ove organizacije na unapređenju pomirenja, borbe protiv korupcije i poboljšanju izbornog integriteta.

Ističe se da su “demokratske institucije zemlje i njeni euroatlantski izgledi jaki onoliko koliko su jaki integritet njenih izbora”, te se pozdravlja rad misije na promicanju demokratskog upravljanja, ljudskih prava, slobode medija i vladavine prava.

Sjedinjene Države žele vidjeti Bosnu i Hercegovinu stabilnu, sigurnu, prosperitetnu i potpuno integriranu u euroatlantske institucije. Kako je 11. januara rekao pomoćnik državnog sekretara za evropska pitanja Jim O’Brien, za to je potrebna ekonomska integracija u Evropsku uniju. Plan EU za rast zapadnog Balkana ohrabruje, jer otvara vrata ekonomskim prednostima jedinstvenog evropskog tržišta ako Bosna i Hercegovina provede neophodne reforme. Plan rasta zahtijeva jačanje institucija vlasti i pozivanje političkih lidera na odgovornost”, navodi se.

Međutim, upozorava se da postoje stvarni izazovi za mir i prosperitet Bosne i Hercegovine.

Postupci predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika predstavljaju najveću prijetnju napretku. Javne ponovljene prijetnje Dodika secesijom potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum i podrivaju interese naroda Bosne i Hercegovine. One su opasne i štetne za integraciju zemlje u euroatlantske institucije. Ne možemo zatvarati oči pred njegovom retorikom. Ne smijemo dozvoliti da oni koji nastoje unaprijediti svoje uske političke interese rascjepljuju zemlju”, navodi se.

Svoju odlučnost pokazujemo kroz akcije. Vlada SAD-a je sankcionisala više zvaničnika Republike Srpske zbog podrivanja ili prijetnje opstrukcijom Dejtona, uključujući zakonodavne napore koji nisu u skladu sa ustavom Bosne i Hercegovine i protivni odlukama njenog Ustavnog suda. Nastavit ćemo koristiti sve raspoložive alate kako bismo ove službenike pozvali na odgovornost”, ističe se.

Ističe se da su zakonodavni potezi bh. entiteta Republike Srpske za suzbijanje ostvarivanja slobode izražavanja, uključujući za pripadnike medija i nezavisnog civilnog društva, “jednostavno nekompatibilni sa težnjama Bosne i Hercegovine prema EU”.

Nastavljamo ohrabrivati koalicione lidere Federacije Bosne i Hercegovine da ozbiljno shvate prijetnje Dodika, a da pritom ostanu mirni i promišljeni pred njegovim subverzivnim akcijama. Da budemo jasni. Nećemo ostati skrštenih ruku ako Dodik izazove novi sukob. Opredijeljeni smo za očuvanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine”, navodi se.

Na kraju se Aggeler, zahvaljujemo Vama i Vašem timu na vašim predanim naporima u sve tri dimenzije. Dijelimo vašu zabrinutost zbog nedostatka jedinstvenog budžeta i zahvaljujemo vama i vašem timu što istrajete u veoma teškom operativnom okruženju. Sjedinjene Države su, i ostat će, vaš nepokolebljivi partner u unapređenju reformi u Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!