Okrugli sto MUP-a KS: Ujednačavanje praksi oduzimanja vozila

Vijesti 03. okt 202316:20 0 komentara
MUP KS

Provođenje Smjernica za poboljšanje stanja sigurnosti u saobraćaju na području Kantona Sarajevo, posebice u terenskoj oblasti regulisanja saobraćaja daje izuzetno efikasne rezultate. Važan segment ovih smjernica je i edukacijiski i konsultacijski kontekst, te shodno tome danas je u prostorijama Centra za edukaciju sudija i tužilaca FBiH održan okrugli sto na temu "Ujednačavanje praksi oduzimanja vozila".

Okrugli sto je okupio predstavnike Općinskog i Kantonalnog suda u Sarajevu, kao i predstavnike Uprave policije i MUP-a KS.

U uvodnom obraćanju ministar MUP-a KS Admir Katica je istakao važnost održavanja ovakvih skupova koji dugoročno dovode do harmonizacije odnosa i ujednačavanja praski: “Provođenjem smjernica svakodnevno imamo odlične rezultate i stanje sigurnosti u saobraćaju se znatno poboljšava, ali ako želimo da zaokružimo ovu priču i dugoročno riješimo probleme koji destabiliziraju stanje sigurnosti u saobraćaju, moramo promijeniti odnos prema povratnicima teških saobraćajnih prekršaja, moramo im trajno oduzimati vozila“.

U svom izlaganju ministar Katica je istakao važne tačke kojima se treba posvetiti posebna pažnja:

1. Nastaviti sa pozitivnom praksom trajnog oduzimanja vozila, uvažavajući upute Kantonalnog suda u Sarajevu koje se tiču privremenog oduzimanja vozila

2. Popraviti kvalitet dokaza koji se predlažu od strane policije uz zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka u cilju sto veće uspješnosti u postupku i što manjeg broja odbijenih prijedloga za trajno oduzimanje vozila

3. Istrajati na prijedlogu za izmjene ZOOBS-a, sa posebnim naglaskom na uvođenje sankcije “trajno oduzimanje vozila od višestrukih počinilaca teških prekršaja”.

4. Pokrenuti inicijativu i ubrzati donošenje Pravilnika o lišenju slobode zbog neplaćanja izrečenih novčanih kazni.

Direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca FBiH Arben Murtezić pohvalio je interes institucija za ovu temu: “Centar je uvijek na raspolaganju da pored svojih redovnih aktivnosti kreira ambijent u kojem će zdrave diskusije izroditi rješenja za aktuelne probleme.”

Nakon izlaganja ministra MUP-a KS, Admira Katice i direktora Centra za edukaciju sudija i tužilaca FBiH Arbena Murtezića, koordinator za za provođenje Smjernica za poboljšanje stanja sigurnosti saobraćaja na području Kantona Sarajevo Semir Šut prisutne učesnike je upoznao sa sadržajem navedenih Smjernica. Istakao je neophodnost uvođenja mjere trajnog oduzimanja vozila koji su, prema njegovim riječima, statusni simbol za bahate vozače koji im treba oduzeti.

Prisutni su uzeli aktivno učešće u diskusiji te su kao glavni i prirotitetni Zaključak Okruglog stola utvrdili neophodnost izmjena Zakona o osnovama sigurnosti u saobraćaju na cestama BIH, naveli su u saopštenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!