“Optužnice podiže Srbija koja je potpisnica stravičnih ratnih zločina”

Vijesti 31. maj 202222:11 5 komentara
N1

Politička komentatorica i novinarka iz Hrvatske Mladenka Šarić u Newsnightu na N1 televiziji govorila je o optužnicama koje je Srbija podigla protiv hrvatskih pilota, a u vezi sa operacijom Oluja.

Kaže kako Srbija svoje pravo za podizanje optužnica crpi iz “neke opće jurisdikcije koja postoji i koju imaju i druge države”.

“Međutim, situacija sa Srbijom u kojoj smo mi bili, praktički cijeli prostor bivše Jugoslavije, Srbiju stvarno delegitimira”, dodala je.

Ističe i kako vjeruje da je većina Srba na strani pravde i zakona:

“Ali mi imamo situaciju da optužnice podiže zemlja koja je potpisnica stravičnih ratnih zločina. Sjetimo se klanja u Škabrni, razaranja Vukovara, Dubrovnika, sjetimo se genocida u Srebrenici, sjetimo se Kosova. I sada se ta država, njen predsjednik pojavljuje kao moralna vertikala, ja ne znam šta on zamišlja, da je lider svemira? Kada je riječ o hrvatskim braniocima, o pilotima koji su se sada našli na udaru, ja sam stvarno uvjerena da je postojao ikakav dokaz ili sumnja da su počinili takav zločin, da bi ih Carla Del Ponte procesuirala. Sve te stvari koje Vučić sada aktuelizira su prošle kroz forume, kroz instance Haškog tribunala i da je psotojao ijedan dokaz da je to utemeljeno sigurno je da Carla Del Ponte ne bi preko toga prošla, jer mi u Hrvatskoj i BiH znamo koji su procesi bili vođeni u Haagu”, poručila je, između ostalog, Šarić.

Podsjetimo, Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv četiri visoka oficira Vojske Hrvatske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima, jer su u akciji “Oluja” 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti, kod Bosanskog Petrovca, kao i u mjestu Svodna kod Bosanskog Novog, u Bosni i Hercegovini.

Prva srbijanska optužnica za akciju „Oluja“: Optuženi za zločine na području BiH

U ovim napadima, za sada je identifikovano 13 ubijenih osoba od kojih je šestoro djece, kao i 24 ranjenih osoba.

Ovo je prva optužnica koju je srbijansko tužilaštvo podiglo za ratne zločine u akciji “Oluja”.

Optužnica je podignuta protiv pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina zbog opravdane sumnje da su izvršili krivično djelo ratni zločini protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Tužiteljstvo BiH oglasilo se o optužnici iz Srbije za Oluju

Optužnica je predata sudu na odluku o potvrđivanju.

Tužilaštvo je istaklo važnost ovog predmeta i predložilo da se optužnima sudi u odsustvu, iako nisu dostupni pravosudnim organima Srbije, jer, kako je obrazložilo u optužnici, u koju je Tanjug imao uvid, protek vremena daje dovoljno razloga za sumnju da će Hrvatska ili Bosna i Hercegovina pokrenuti krivične postupke protiv odgovornih za krivično djelo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare