Osmanović:Tužilaštvo BiH dopušta da mu srbijansko tužilaštvo bude nadzorni organ

Vijesti 12. okt 202111:031 komentar
Izvor: FENA

Reakcija Tužilaštva Bosne i Hercegovine u slučaju Edina Vranja potpuno je razočaravajuća i ukazuje da rukovodstvo ove pravosudne institucije, na čelu sa Gordanom Tadić, nema interes da štiti suverenitet Bosne i Hercegovine, ocijenio je Predsjedavajući Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Adil Osmanović.

S obzirom da je Edin Vranj već mjesec dana u pritvoru, a Tužilaštvo BiH nije pokazalo nikakvu inicijativu prema pravosudnim institucijama Srbije, Osmanović smatra da se otvara niz značajnih pitanja.

Na osnovu niza akata (Konvencije Vijeća Evrope o međusobnom pružanju pravne pomoći u krivičnim stvarima, Ugovora između BiH i Srbije o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima i Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima BiH) Tužilaštvo BiH je potpisalo Protokol.

Prema Protokolu, tužilaštva dvije države su u jednakom statusu. Nakon mjesec dana, obistinilo se da je srbijansko pravosuđe uhapsilo Edina Vranja na osnovu istih dokaza za koje je Tužilaštvo BiH utvrdilo da nisu dovoljni za pokretanje sudskog procesa. Srbijansko tužilaštvo je time preuzelo ulogu nadzornog organa Tužilaštva BiH, dovodeći u pitanje njegov rad, što je radikalno kršenje potpisanog protokola.

Za svo ovo vrijeme, uspavano Tužilaštvo BiH na čelu s Gordanom Tadić ne pokazuje volju da ukaže na kršenje protokola, zatim da brani svoju odluku u predmetu Vranj i svoj integritet, a samim time i integritet države Bosne i Hercegovine.

Institucije izvršne vlasti, na čelu s Predsjedništvom i Ministarstvom vanjskih poslova, izvršile su pritisak prema Srbiji, ali Tužilaštvo BiH, koje ima profesionalni kredibilitet nije uradilo ništa da izvrši pritisak na pravosuđe Srbije zbog kršenja Protokola ili da alarmira međunarodna tijela koja se bave ovim pitanjima, zaključio je Osmanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar