Osmorka i HDZ: “Moguće je promijeniti stanje u BiH”

Vijesti 29. nov 202218:33 0 komentara

HDZ i Osmorka i zvanično su postali koalicioni partneri. Potpisali su dokument "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u BiH za naredne četiri godine". Evropske integracije, vladavina prava i socioekonomska pitanja, kažu potpisnici Dragan Čović i Nermin Nikšić, u fokusu su dokumenta, i rada ovog partnerstva, koji će pokazati kako je moguće mjenjati i stanje i sistem u BiH. Lideri HDZ-a i SDP-a poručili su, "Nek' nam je sa srećom."

Dokument je potpisan. Rukovali su se novi partneri u vlasti. Čvrst stisak ruke označio je početak rada nove koalicije koja će, kažu Čović i Nikšić, stabilizirati odnose u BiH i otkloniti sve prijetnje za funkcionisanje svih nivoa vlasti. Biće to jedna funkcionalna koalicija, kažu, za razliku od onih prethodnih.

“Probleme koje imamo da ih pokušamo sami rješiti dogovorom između sebe, da sve ono što jeste problem ostavimo ga za sutra, ne prekosutra, ono što nam nije prepreka, da rješavamo već danas”, kazao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

“Mi smo vrlo čvrsto opredjeljeni da radimo zajedno, da pokažemo da je moguće promijeniti stanje u BiH, da je moguće promijeniti sistem, da je moguće da imamo izvršnu vlast koja će se držati programa i izvršavati ono što je obećala”, rekao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.Euroatlanske integracije, vladavina prava, i socioekonomska pitanja. To je u fokusu nove koalicije, uz, kako pored ostalog stoji u dokumentu, jačanje suverenosti i teritorijalnog integriteta BiH, zagovarajući uspostavu pravednog društva jednakopravnih ljudi nezavisno o njihovom identitetu ili uvjerenju, podupirući ostvarenje pune jednakopravnosti tri konstitutivna naroda i svih ostalih građana BiH.

“Ovaj sporazum smatram nešto novo na političkoj sceni ne zbog ove tri oblasti, nego zbog činjenice da smo zaista izvagali sve i da smo vrlo opredjeljeni da stanemo iza ovog sporazuma. Sada treba i oni koji će biti nosioci izvršne vlasti u ime ove koalicije da krenu u operacionalizaciju ovog sporazuma”, dodaje Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.

“Bićemo mi drago ako mi do kraja godine budemo imali Federalnu vladu, Vijeće ministara, i da konačno nakon 20 godina usvojimo proračune kako na razini BiH, tako na razini vlasti Vlade Federacije u ovoj kalendarskoj godini na narednu fisklanu godinu”, ističe Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

A sve to će, čini se, na državnom nivou raditi sa SNSD-om. Ko će biti partner ove koalicije iz Republike Srpske, kažu, biće jasno u četvrtak, nakon konstitutivne sjednice Zastupničkog doma državnog parlamenta.

“Siguran sam da će to biti SNSD što se mene tiče, a s druge strane u Federaciji to je ova koalicija koju danas imamo ovdje i vidjeti ćemo kako je rekao i kolega Nikšić što još možemo uraditi na županijskim razinama”, kazao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

“Teško da će se moći izbjeći SNSD i to je neka naša realnost koju trebamo prihvatiti i ispoštovati”, dodaje Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.Vlast na svim nivoima, nadaju se i Čović i Nikšić biće formirana do kraja godine. O pozicijama, tvrde još se nije govorilo ali hoće naredne sedmice. Od toga ko će sjesti u koju fotelju, važnije je, kažu lideri, napraviti jasan program za one koj će biti izvršna vlast u ime ove koalicije, koji će ciljeve iz dokumenta pretvoriti u realnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!