Otišao predati na ocjenu ustavnosti obračun struje: Sud zatvoren, petkom u podne

Vijesti 13. jan 202321:35 0 komentara
Dario Sandić (N1)

Blok tarife za obračun struje koje je definisala Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske suprotne su ustavu, smatraju pravnici. Neki od njih pokrenuli su inicijativu ka entitetskom Ustavnom sudu zbog kršenja više zakona, te diskriminacije. U udruženjima potrošača izračunali su da bi struja pojedinima mogla biti skuplja i do 30%.

U iščekivanju februara i januarskih računa, vrte se brojila. Slušaju se i obrazloženja nadležnih da struja neće poskupiti za oko 400.000 korisnika, jer troše manje od 500 kilovata. Iz Elektroprivrede RS su prikazali i krivulju, novi – skuplji obračun označen je crvenom bojom i zbirno će uticati na oko 130.000 građana. No, je li baš sve tako, pitali smo građane.

“Mora čovjek izdržati, a kada prispije račun morate ga uredno platiti, nama šta preostane trošimo i tako…”, govore nam.

“Priče su jedno, drugo je kada bude došlo”, pribojavaju se.

U priče ne vjeruje banjalučki advokat Dario Sandić. Danas je Ustavnom sudu RS namjeravao predati incijativu za ocjenu ustavnosti RERK-ovih duplih tarifa, ali vrata pisarnice bila su zatvorena.

“Portir me zaustavio na ulazu i rekao da se danas radi do 12h, da nema nikoga u zgradi”, rekao je advokat.

Zbog zatvaranja javne ustanove u podne na radni dan, Sandić je pisao i ministru pravde. Kaže da mu je intencija da skrene pažnju da je poskupljenje struje diskriminatorno na više nivoa.

“Ja sam napisao da su ovom odlukom diskriminaisani ljudi koji imaju višečlane porodice, koji žive na sjevernijem području RS gdje je hladnije zimi, koji žive na selu, jer pored kuće imaju objekte koje griju, osvjetaljavaju štale, itd. To vam je kao da hljeb za samca košta 1 KM, a ako imate ženu i troje djecu vaš hljeb bi koštao 5 KM, odluka je takva. To je potpuna diskirimacija građana koji više troše električne energije”, pojašnjava nam advokat Sandić.

Sličnu inicijativu za ocjenu ustavnosti ranije su podnijeli iz Liste za pravdu i red.

Građani se digli protiv novog obračuna struje u RS: “Neka me vode u zatvor”

Po srijedi je, smatraju, i ugrožavanje prava na dom. Glasni i iz udruženja potrošača.

“Najviše će i uticati na višešečlane porodice, ili one koje se kući bave nekim malim biznisom. Ovo će predstavaljati lanac poskupljenja”, stava je Murisa Marić iz Udruženja potrošača Don.

Zakon o električnoj energiji definisao je pojam energetski zaštićenog kupca, ali u prkasi nije proveden, jer lokalne zajednice treba da dostave tražene spiskove. Isti zakon daje “pravo na univerzalnu uslugu”, a RERK bi trebao da vrši institucionalnu zaštitu prava krajnjih kupaca, uključujući pravo na pravičan i nediskriminatorski tretman.

“Cijena treba predstavljati ekonomsku vrijednost i mora biti zasnovana na jednakosti svih. Druga je stvar vođenje socijalne politike, ona se vodi drugim mehanizmima, a ne stvaranjem razlika u cijeni kod potrošača”, podcrtava Ostoja Kremenović iz Udruženja potrošača RS.

Opširnije u priči Snežane Mitrović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!