Pacijent napao radnike u Domu zdravlja Vrazova, oglasili se iz Ministarstva

Vijesti 15. feb 202313:39 0 komentara
Facebok/Montaža

U organizacionoj jedinici Doma zdravlja Centar (Vrazova) u Sarajevu jučer je pacijent verbalno i fizički nasrnuo na osoblje te zdravstvene ustanove, a danas je stigla i reakcija i Ministarstva zdravstva KS koje je osudilo svaki vid nasilja.

Naime, predsjednik u Sindikatu zaposlenih u zdravstvu Kantona Sarajevo -JUDZKS Jasmin Avdović podijelio je na društvenim mrežama fotografije ovog nemilog događaja koji se jučer u poslijepodnevnim satima desio u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Pozvao je na hitno i neodložno reagovanje svih nivoa vlasti kako u Bosni i Hercegovini tako i na nivou Federacije BiH zahtijevajući da se donese zakon o napadu na radnike u zdravstvu te da tužitelj po slobodnoj dužnosti “goni” osobu koja je izvršila taj napad.

Zatim je naveo da fotografije prikazuju stanje u kojem je jučer bila kartoteka u Domu zdravlja Vrazova.

“A nakon što je korisnik usluga sa historijom neprijateljskog i agresivnog ponašanja prema osoblju, nezadovoljan jer nije dobio nešto na što nema pravo, u sat vremena uspio dva puta uništavati inventar JUDZKS u ovoj ustanovi i njenom lokalitetu na Breci, fizički nasrtati i povrijeđivati osoblje te verbalno prijetiti smrću prisutnom osoblju i čak njihovoj djeci, a stigao je i bocom koja sadrži dezinficijens za šake namijenjen pacijentima, gađati medicinsku sestru u glavu (označeno crvenim krugom na fotografijama). Ovako nažalost izgleda, minimalno jedna kartoteka, ordinacija, intervencija ili čekaonica svakodnevno u nekoj od zdravstvenih ustanova u F BiH i BiH”, naveo je.

U dužoj objavi na Facebooku je, između ostalog, pojasnio i na koji način pacijenti mogu reagovati ukoliko su nezadovoljni radom zdravstvenih radnika.

“Ukoliko ste nezadovoljni našim radom, to lijepo imenom i prezimenom zvanično prijavite, pratite prijavu i ako ste u pravu taj neko će biti sankcionisan za neetično, neprofesionalno ili nestručno ponašanje, a ovakve nasilne izlete u tuđa prava i slobode ostavite za one koji će vam odgovoriti istom mjerom”, istakao je Avdović.

Reakcija Ministarstva zdravstva KS

Na sve ovo danas je reagovalo i Ministarstvo zdravstva KS navodeći da osuđuju svaki vid nasilja nad bilo kojim zaposlenikom javne ustanove u KS.

“Nezadovoljstvo radom nekog zaposlenika u zdravstvenom sistemu KS moguće je prijaviti direktoru zdravstvene ustanove, komisiji za prigovore pacijenata na nivou svake ustanove, ali i nadležnim institucijama. Razumijemo frustraciju naših osiguranika koji svakodnevno svjedoče zdravstvenom sistemu koji je godinama bio zapušten. U skladu sa Zakonom o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata, u svim okolnostima pružanja i korištenja zdravstvene zaštite, svaki pacijent ima pravo na zaštitu svog dostojanstva, te fizičkog i psihičkog integriteta, uz poštivanje svoje ličnosti, intimnosti, svjetonazora, moralnih i vjerskih uvjerenja”, naveli su iz nadležnog kantonalnog Ministarstva.

Dalje su istakli da pružaju punu podršku generalnom direktoru JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, njegovim saradnicima i zdravstvenim radnicima.

“Čiju smo vrijednost i požrtvovanost mogli vidjeti u pandemiji Covida-19, koja je doprinijela dodatnom usložnjavanju već ranjivog zdravstvenog sistema. Oni nisu krivi za stanje u koje je dovedeno zdravstvo u Kantonu Sarajevo, a nasilje ni u kojem slučaju ne može biti odgovor. Ministarstvo zdravstva čini sve kako bi otklonilo nedostatke koje građani svakodnevno prijavljuju. Na strani smo naših osiguranika koji pokazuju veliki nivo strpljenja, ali i naših vrijednih zdravstvenih radnika i u ovom procesu jednako podržavamo obje strane”, poručili su iz Ministarstva zdravstva KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!