PD FBiH: Na sjednici nije razmatrana inicijativa za smjenu predsjednice FBiH

Vijesti 15. mar 202319:13 0 komentara

O smjeni predsjednice FBiH i predsjedavajuće Predstavničkog doma nije se izjašnjavalo na redovnoj sjednici PD Parlamenta FBiH. U dnevni red nisu uvršteni ni predloženi zakoni o porezu na dohodak i o doprinosima, što je tražila Federalna vlada, a što je posebno obeshrabrilo predstavnike poslodavaca. Ipak, ohrabruje da je usvojen Nacrt zakona o jedinstvenim načelima i okvirima materijalne podrške osoba s invaliditetom, kojim bi trebalo da bude poboljšan položaj ove kategorije društva.

Iako su to pojedini zastupnici očekivali, od predloženog dnevnog reda nije se odstupilo. To znači da inicijativu Kluba Demokratske fronte o smjeni predsjednice FBIH i predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta, većina zastupnika nije uzela u razmatranje. Obrazloženje za smjenu Bradare, DF-ov kadar Mahir Mešalić, ponovio je konstatacijom da je prekršila zakletvu i da “nije dostojna funkcije” jer je iznijela sporne stavove u kontekstu ličnosti osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića, dok je za Marinković Lepić konstatovao da je narušila principe sekularizma, verbalnim napadom na reisa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

“Smatram da je ovo danas bio jedan, veoma, zlonamjeran pokušaj moje diskreditacije i zato ne mislim obrazlagati izjave koje sam dala”, kaže Mirjana Marinković Lepić.

Propao je i pokušaj uvrštavanja na dnevni red prijedloga zakona o dohodku i doprinosima, zbog čega su, posebno, bili obeshrambeni predstavnici poslodavaca, koji su odmah nakon izjašnjavanja zastupnika napustili sjednicu.

Na zaokruživanje dnevnog reda današnje druge redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH čekalo se gotovo dva sata.

Uglavnom zbog sumnje u regularnost elektronskog glasanja koju je izrazio DF-ov Mahir Mešalić. No, ni ponovljeno, usmeno, nije dalo željeni rezultat. Ipak, ono što je najviše zanimalo javnost, pa i pojedine zastupnike, je hoće li danas, konačno biti riješeno pitanje imenovanja sudije Ustavnog suda, jer dan ranije nije. Neće ni danas.

Podsjećamo, protiv prvorangiranog Marina Vukoje, koji se povezuje sa HDZ-om, najglasniji su zastupnici SDA i DF.

Nešto je danas i urađeno. Usvojen je Nacrt zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške osoba sa invaliditetom, kojim bi trebalo da bude unaprijeđeno pitanje materijalne podrške ove kategorije društva. Zastupnici su, između ostalog, odobrili i predloženu odluku o zaduženju radi realizacije projekta izgradnje tramvajske pruge u Sarajevu na relaciji Ilidža – Hrasnica, u iznosu od 25 miliona evra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!