“Personalni asistent je za nas respirator, život, produžena ruka i noga!”

Vijesti 02. mar 202315:50 0 komentara
N1

Ispred Vlade RS danas se okupilo 30-ak korisnika personalne asistencije koja se odvija preko udruženja distrofičara. Korisnici su se odlučili na ovo poslije odgovora Ministarstva zdravlja, da nema namjeru da razgovara sa njima o problemima koje im pravi Pravilnik koje donosi Ministarstvo i na taj način se dovodi u pitanje pružanje usluge.

Na ovaj način, kažu, traže zaštitu od Vlade RS i pojednostavljivanje procedure kod dobijanja Rješenja za obavljanje ove usluge.

Pravilnik traži da se svako organizovanje ove usluge optereti zapošljavanjem dva radnika – socijalnog radnika i diplomiranog pravnika, što je nemoguće isplatiti od sredstava koja se dobijaju.

Korisnici tvrde da bi svako nepotrebno zapošljavanje bilo umanjenje personalnih asistenata kojih je već malo i da bi sigurno uticalo na kvalitet usluge.

“Iza nas je pandemija, pa svi znamo šta je respirator. Oni su nama respirator, život, moja produžena ruka i noga. Ne mogu da obavljam osnovne životne potrebe. Sve što jedan čovjek danas treba da uradi, e ja to ne mogu bez personalnog asistenta”, naglašava nam Miljana, jedna od korisnica ove usluge.

Reakcija nadležnog ministarstva

Nakon skupa se saopštenjem oglasilo i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

“Povodom stavova iznesenih danas od pojedinih predstavnika Udruženja distrofičara regije Banjaluka, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske ističe da je otvoreno za sve prijedloge koji dolaze od strane udruženja, saveza ili stručnih radnika, a sa ciljem unapređenja usluga socijalne zaštite i njegovom prilagođavanju realnim potrebama korisnika”, naveli su.

Dodaju kako je Udruženje distrofičara regije Banjaluka dopisom obaviješteno o prijedlogu termina sastanka u narednoj sedmici.

“Kada je riječ o pružanju specijalističke socijalne usluge personalna asistencija, ističemo da je, kao i za svaku uslugu u oblasti socijalne zaštite, potrebno ispuniti zakonom i podzakonskim aktima propisane uslove da bi se takva usluga pružala. Uvažavajući kompleksnost ove problematike, napominjemo da u konkretnom slučaju korisnicima ove usluge nije uskraćeno niti ugroženo pravo na personalnu asistenciju, nego je riječ o tome da tu uslugu treba da im pruža onaj ko za to ispunjava propisane uslove. Istovremeno, napominjemo da se prošireno pravo na personalnu asistenciju utvrđuje odlukom lokalne zajednice, a realizuje ga Centar za socijalni rad priznajući to pravo korisnicima koji ispunjavaju uslove koji su propisani istom odlukom na lokalnom nivou”, saopštili su.

Na kraju saopštenja stoji da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, iako nije organ nadležan za priznavanje prava na personalnu asistenciju korisnicima, nego se stara o tome da kao i ostale usluge socijalne zaštite i ova bude u skladu sa stručnim standardima, legislativom i u najboljem interesu korisnika. U tom smislu, kažu, ostaju “otvoreni za saradnju, stavljajući u prvi plan potrebe korisnika”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!