Petković o obraćanju ruskog ambasadora u NSRS: Nemam tu informaciju

Vijesti 02. jun 202218:02 > 19:05 3 komentara
Milan Petković (N1)

Milan Petković, potpredsjednik NSRS i član Ujedinejne Srpske, komentarisao je za N1 odluku CIK-a BiH o prestanku mandata njegovom kolegi iz stranke Kostadinu Vasiću. Također, govorio je i u vezi sa sjednicom Narodne skupštine koja je zakazana za ponedjeljak.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donijela je danas odluku o prestanku mandat poslaniku Narodne skupštine Republike Srpske Kostadinu Vasiću, a koji je nedavno osuđen na 10 mjeseci zatvora zbog nasilničkog ponašanja. On je oslaniku iz vaše stranke. Komentar?

Danas sam i ja pročitao to u medijima, očekujem odluku CIK-a i sigurno je da će se prema toj odluci izjasniti i Vasić. Očekujem da će se uložiti žalba na tu odluku.

Razmišljate li o njegovom isključenju iz stranke?

O tome nije bilo razgovora na stranačkim organima. Koliko je meni poznato to se neće razmatrati u narednom periodu, ali da li će se Vasić naći na izbornim listama to će, prije svega, biti dogovor njega i predsjednika stranke.

Kakva se poruka šalje javnosti ako se zažmiri na ovakvu činjenicu?

Stranka nije zažmirila, stranka se očitovala. Vasić ima svoga advokata koji može ili ne može u njegovo ime davati izjave. Ja se neću miješati u sam tok postupka. Bojim se da bi se bilo kakvo komentarisanje moglo tumačiti kao uticaj na sud.

Je li vrijeme da se razmotri i njegovo imenovanje na čelu Instituta za javno zdravkje RS?

O tome će raspravljati Vlada RS, a ne Ujedinjena Srpska. On je imao nemili događaj 2017. kad je on bio u SDS-u. Radi se o nekakvoj kafanskoj tuči. Ovdje se ne radi o djelu koje je korupciono, ne radi se i o, ne daj Bože, presudi sudova za ratni zločin. Ovo je presuda o kafanskoj tuči.

Nešto se “čudno” događa u vašoj stranci, na optuženičkim klupama Zeljković, Vasić…?

To meni izgleda samo da postoji pravna država i da institucije rade. Čim najviši fukcioneri mogu biti procesuirani znači da funkcioniše država. Protiv Zečjkovića još nije podignuta optužnica.

Ko će umjesto Kostadina Vasića u NSRS?

Očekujem da će to biti sljedeći na listi – Siniša Ilića, a na njemu je da li će prihvatiti mandat.

Sjednica NSRS zakazana za ponedjeljak?

Nadam se da neće biti dojava o bombama pa da ne bude otkazana. Javnost je uznemirena zbog ovih dojava, na UKC RS je danas bio potpuni haos. Očekujemo da će NSRS raspravljati o odnosima koji su prije svega fokusirani na odnose između Ukrajine i Rusije.

Čemu zauzimanje pozicija kad političari iz RS se zalažu za neutralnost?

Čiji je to stav bio da bude neutralna? Svako je davao pojedinačne izjave, ali nismo imali stav institucije. Pretpostavljam da Dodik želi da dobije stav NSRS. Bit će prilika da se vidi ko je za neutralnost u sukobu u Ukrajinu.

Nije li opasno zauzimati stranu, ako je raniji stav RS bio neustralnost? Kakva je to neutralnost ako će se obratiti samo ruski ambasador?

Ja nemam tu informaciju. Mislim da je to pogrešna informacija.

Je li po vama ureda da se samo on obrati, a ne bude američki ambasador ili drugi međunarodni predstavnici?

Oni imaju mogućnost da se obrate ako podnesu zahtjev na vrijeme. Ako se obrati samo ruski ambasador bila bi poruka da je samo on zainteresovan da čuje stav NSRS, a da ostali, kao i inače, nisu zainteresovani, koji su zatvoreni u sarajevskoj čaršiji, koji dođu u Banjaluku samo dva puta godišnje i tu i ne prespavaju, nego budu sat, dva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare