“Pobijedili” i izgubili najboljeg igrača

Vijesti 27. mar 202119:13 > 19:47 1 komentar

Bogić Bogićević nije prihvatio funkciju gradonačelnika Sarajeva, poručio je kako samo glasanje nije imalo smisla jer je njegovo povlačenje kandidature neopozivo. Razočarani građani protestnom vožnjom ulicama Sarajeva od Bogićevića su tražili da se predomisli.

Stotine građana, u stotinama automobila, okupili su se u podne ispred sarajevske Zetre.

Anketa:

“Prije svega da dam podršku gospodinu Bogićeviću i da ga zamolim jednaput je rekao odlučno ne, da ovaj put zbog Sarajeva i sarajevske djece i svih nas kaže i odlučno da”.

“Sigurno ta veličina kada bi došla na čelo, samo da tu bude, velika je poruka ovoga grada da je duh Sarajeva prisutan, da smo tu, da je zdravo tkivo ovog društva prisutno i dalje”.

“Vrijeme je da ovaj narod jednom kaže dosta, nije u pitanju samo gradonačelnik u pitanju je da ovi koji nas vode znaju da mi njih plaćamo i narod bira gradonačelnika, a ne tri čovjeka, hohštaplera ili pet ili deset”.

Krenula je protestna vožnja, ulicama Sarajeva. Od Zetre, prema Dobrinji, nazad do Vijećnice. Organizacija je tekla putem Facebook grupe “Hoćemo da Bogić Bogićević bude gradonačelnik”, koja broji 30 hiljada članova.

“Nije ovo više samo đir za Bogićevića, ovo je đir za Sarajevo, za ovaj grad, za ljude koji žele ostati ovdje, kojima je pun kufer, da se ne izrazim drugačije, zbog svih dešavanja i političkog ambijenata u Sarajevu i mislim da ovaj skup danas to pokazuje”, smatra Kenan Musić, organizator.

U javnom pismu podršku Bogićeviću, iskazali su i brojni bh. intelektualci, te naveli kako njegovu odluku u potpunosti razumiju…

“Nedopustivo je da se ime Bogića Bogićevića povlači po političkom blatu, te stoga tražimo kolektivno izvinjenje svih vijećnika izabranih u novo Gradsko vijeće i njihovo jasno opredjeljenje – Bogić Bogićević je morao biti gradonačelnik Sarajeva”.

Ipak, jasno je, Bogićević se neće predomisliti. No, SDP trenutno nema plan B. Koga predložiti? Hoće li izbor gradonačelnika utjecati na promjene u tek izabranom rukovodstvu Gradskoj vijeća? O tome će stranke narednih dana. Svjesni su ipak, da su izgubili, kako i sami kažu – najboljeg igrača.

“Kakva je to veličina. S Bogićem sam se svađao oko plate, htio je svoju platu dati bolnicama. Gradonačelnik za mandat zaradi 200.000 KM. Pitao me kakav je vozni park, rekao je da će odmah prodati limuzinu, jer ga je sramota da se vozi u takvoj limuzini dok građani nemaju vakcine. I mi danas nemamo takvog gradonačelnika, nego imamo onog što se upravo vozi u toj limuzini. Skaka je obećao da će dati novac za Novu godinu za vakcine. Nije nikad dao”, tvrdi Irfan Čengić, SDP.

“Gorčina nakon pobjede. Odbili smo napad nakaradnog sistema, hrabri vijećnici su odbili ponude i odolili pritiscima, srušili su kocept ‘Asim’ i o njemu glasno progovorili. Pobijedili smo, a u toj pobjedi izgubili najboljeg igrača i uz to ga povrijedili. Bogić Bogićević neće biti gradonačelnik, a svima nam je to bilo prevažno”, dodaje Elmedin Konaković, predsjednik NiP.

Konaković je najavio krivičnu prijavu. Smatra da su dešavanja u Gradskom vijeću, te Bogićevićevo odustajanje od gradonačelničke pozicije, rezultat trgovine, kupovine, ucjena, kako bi Abudalah Skaka ostao. A prvi čovjek Sarajeva odgovara:

“Ja sam uputio vijećnicima niz čestitki na izboru u Gradsko vijeće. (Da li smatrate da je to za krivične prijave?) Četvorka je na silu organizovala sjednicu Gradskog vijeća. Međutim, mi smo mogli dovesti do toga da se ne održi, ali je SDA stranka legalista i kazali smo da treba biti održana. Konakoviću je pola političar, pola krivična prijava. (Dakle, tvrdite da vi nikave veze nemate sa dešavanjima u Gradskom vijeću?) Ponavljam, nemam veze s tim dešavanjima”.

U pismu predsjedniku SDP-a, Nermini Nikšiću, 24. marta, a nakon sporne sjednice Gradskog vijeća, Bogićević je obrazlažući povlačenje kandidature, napisao: “Ne želim da se vaši međustranačaki odnosi narušavaju zbog mene, niti želim da se moje ime koristi u nedoličnim političkim i izbornim igrama, na šta je ličila današnja sjednica Gradskog vijeća Sarajeva”.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare