Poboljšanim zakonskim rješenjima do harmonizacije u oblasti šumarstva

Vijesti 20. jun 202414:44 0 komentara
Vlada FBIH

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva predstavilo je danas u Sarajevu tekst zakona o šumama u Federaciji BiH, nakon što je prošao fazu javne rasprave i u koji su, nakon izvršene analize, uvršteni određeni prijedlozi i komentari zainteresiranih strana.

U okviru konferencije “Zakonski okvir za očuvanje šuma: Izazovi i perspektive”, raspravljano je o dugoročnom upravljanju i gospodaranju šumama u Federaciji BiH, kao i o ulozi društva kroz partnerski odnos institucija i različitih nivoa vlasti, a radi očuvanja šuma kao prirodnog bogatstva.

Konferencija u Sarajevu okupila je predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, predstavnike nevladinog sektora i akademske zajednice, predstavnike privrede i sindikata koji su svojim izlaganjima doprinijeli boljem razumijevanju sadašnjih kretanja u sektoru šumarstva i potrebi usvajanja zakona o šumama u FBiH. Fokus konferencije bio je usmjeren na prezentaciju novog teksta zakona kroz analizu postojećeg zakondavanog okvira, te identifikaciji ključnih izazova i perspektiva za budućnost ovog sektora.

Moderan zakon o šumama

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić u obraćanju učesnicima konferencije istakao je potrebu da se sektoru šumarstva pristupi na sistematičan način, kako bi se unaprijedio sektor, a da je preduslov usvajanje zakona na federalnom nivou.

“Pripremili smo sveobuhvatan, pravedan i moderan zakon o šumama. Vjerujem da dijelimo zajednički cilj, a to je što hitnije donošenje Zakona o šumama, kako bi se šumama gospodarilo na odgovoran i održiv način. Nastojimo da zakon bude rezultat širokih konsultacija s relevantnim stručnjacima, organima uprave, privrednim društvima, akademskom zajednicom, nevladinim sektorom i ostalim zainteresiranim stranama. Opredijeljeni smo za transparentan i javan rad a dokaz tome je i ova konferencija“, kazao je ministar Hrnjić.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić istakao je opredijeljenost Vlade da što hitnije usvoji zakon o šumama u FBiH.

“Zakon o šumama u Federaciji BiH je nužan kako bi se uveo red i šumama upravljalo na transparentan, planski i održiv način”, kazao je premijer Nikšić.

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara pozdravila je nastojanja resornog federalnog ministarstva, ali i ostalih učesnika konferencije u namjeri da se donese i usvoji novi zakon koji će omogućiti poboljšanja u sektoru sumarstva, te doprinijeti boljem razvoju Federacije BiH.

“BiH je složena zemlja podijeljenih nadležnosti i važno je poštovati iste. Zakon o šumama mora biti okvirni, donesen u skladu s ustavnom procedurom bez diranja specifičnosti i nadležnosti kantona. Također, javna rasprava mora biti široka i kompromisna i početak tog procesa je nadam se i današnja rasprava na ovoj konferenciji”, kazala je predsjednica Bradara.

Vlada FBIH
Vlada FBIH
Vlada FBIH

Na konferenciji je istaknuto kako Federacija BiH zbog nepostojanja zakona na ovoj razini vlasti, nema značajnog uticaja na rješavanje nagomilanih problema u ovoj oblasti, kao što su bespravna sječa šume i bespravno zauzimanje državnog šumskog zemljišta, smanjeni prihodi od šuma, selektivna primjena kantonalnih zakona, nepoštivanje planiranog i obaveznog ulaganja u obnovu šuma, ugrožena stabilnost šuma, kontinuirano smanjuje zaliha kvalitetne drvne mase u šumama, nepostojanje osnova za prikupljanje novih sredstava za finansiranje projekata u oblasti šumarstva, nemogućost usvajanja Šumarskog programa Federacije BiH, a samim tim i nemogućnost pristupa finansijskim sredstvima iz različitih EU fondova koja se dodjeljuju pod povoljnim uslovima.

Neophodnost kreiranja partnerstava

Naznačeno je i da se u bližoj budućnosti ne mogu ostvarivati značajni benefiti u trgovini CO2 bez usvojenog zakona na nivou Federacije BiH. Zakon bi pored navedenog omogućio i pristup sredstvima iz fonda za zaštitu, unapređenje i podizanje novih šuma koja su prikupljenja ali se ne mogu koristiti zbog nepostojanja navedenog zakona.

Učesnici konferencije istakli su i neophodnost kreiranja partnerstava između različitih institucija koje egzistiraju u ovom sektoru a koje uključuju državne institucije, lokalne zajednice, nevladine organizacije, privatni sektor i akademsku zajednicu. Glavni cilj navedenih part šumarstva, kako bi se dugoročno osigurala korist za sve učesnike, uključujući i zaštitu biodiverziteta, održavanje ekosistema i podršku lokalnom razvoju.

Na temelju rasprava i izlaganja, sudionici konferencije iznijeli su niz zaključaka i preporuka usmjerenih na potrebu hitnog usvajanja novog zakona o šumama u FBiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.nerstava je postizanje ravnoteže između ekoloških, ekonomskih i socijalnih aspekata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!