Počeo Advent u Mostaru, grad odiše blagdanskom atmosferom

Vijesti 12. dec 202218:59 0 komentara

Mostar je ovih dana u blagdanskoj atmosferi. Paljenjem adventske svijeće otvoren je Advent koji je ove godine nešto drugačiji u organizacijskom smislu u odnosu na prethodne godine. Veći broj adventskih kućica, bogata gastro ponuda, zabavni i dječiji program te mnogobrojni propratni sadržaji dio su ovogodišnje manifestacije koja uprkos lošim vremenskim prilikama okuplja veliki broj građana.

Periode bez kiše Mostarci koriste za šetnju u blagdanskom ozračju, te druženju uz tople napitke. Kuhana vina, slasne delicije, božićni ukrasi mogu se naći u adventskim kućicama postavljenim duž šetališta,a dio kućica ove godine nalazi se i u gradskom parku.

“Zadovoljni smo kako je okićeno i sređeno još samo da nas vrijeme posluži. Imamo palačinke, fritule, kuhani kukuruz, vino, čajeve, kafu, šećernu vunu, kokice, dobro nam došli”, kazala je izlagačica Vedrana Pudar.

Interes građana za zakup kućica bio je ogroman, na adresu Grada stiglo je čak 129 ponuda. A uprkos kišovitom vremenu, izlagači vidno zadovoljni posjetom i prodajom.

“Sinoć je bila gužva, nismo znali gdje smo, nadam se da i u narednom periodu eće biti toliko kiša da neće zaustaviti ljude i njihovu volju za dolaskom”, dodao je izlagač David.

Najveća radost ipak na licima najmlađih posjetitelja. Zvono Djeda Mraza označilo je početak darivanja.

“Jako su dobra djeca bila. Imate čestitke, slike, poklončiće, čokoladice, bombone za svako dijete”, ispričao nam je Djeda Mraz

“Moja uloga je da usrećim neko dijete, da ih upoznam s Djeda Mrazom, da dobiju poklon, da vidimo da li je na dobroj ili lošoj listi”, kažee Vilenjak.

I dok se željno čeka otvaranje klizališta, mališani uživaju u potpuno besplatnom Lunaparku i tako će biti cijeli Decembar.

“Najdraže su mi fritule na štandovima, nadraže mi je to jelo. Sviđaju mi se sprave u kućicama, palačinke. Volim da se klizam i ići ću na klizanje zato što to volim”, rekao nam je Filip kojeg smo sreli na Adventu.

Posjetitelji oduševljeni, kažu riječ je o najljepšem i najbogatijem mostarskom Adventu ikad.

“Dobar je , dosad najbolji ja bih rekao, dosta štandova ima, i svega”, “Jedva čekam klizalište da se otvori”, “Advent je divan period kada se svi trebamo radovati, ovdje dolaziti, okupljati se u smislu tom da razmijenimo pozitivne emocije u ovom gradu u kojem živimo”, kažu građani.

Muzički dio programa počinje 15. decembra. Brojni izvođači i bendovi svake večeri sve do ponoći bit će zaduženi za dobru zabavu.

“Imamo jednu večer Klapu iz Splita, tamburaše, bit će i rokera, trudili smo se ove godine zadovoljiti sve glazbene ukuse. Izdvojila bih i Narodni orkestar koji će nastupiti nešto uoči Nove godine i naravno Nova godina u koju ćemo ući sa Željkom Bebekom”, dodala je Sanela Mešić iz organizacijskog tima Adventa.

Početak Adventa obilježila je kiša, no organizatori se nadaju da će padavine stati te da će Advent uskoro zasjati u svom punom sjaju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!