Podžić i Krešić u raspravi, da li se blokira razvoj OS BiH? (VIDEO)

Vijesti 01. dec 202211:05 2 komentara
N1

Da su različiti pogledi na razvoj i budućnost Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ne krije se ni na obilježavanju Dana OS BiH 1. decembra. Naime, tokom obraćanja javnosti aktuelni ministar Sifet Podžić i njegov zamjenik Mijo Krešić ušli su u kratku debatu o tome ko je kriv za stanje u OS BiH.

“Znamo svi da nismo za put razvoja, kojim tempom i kako. Znate da imamo od strane politike iz entiteta Republika Srpska neslaganja oko NATO puta, iako imamo sve dokumente donesene. I u Programu reformi imamo usvojeno da sve ranije donesene odluke ostaju na snazi i važe. Ima opstrukcija, nažalost se najbolje vide na finansijama”, kazao je mInistar.

“OS BiH i Ministarstvo odbrane su spremni za NATO. Sada su ključna dva momenta”

On je dodao da se vidi ko kako glasa kod usvajanja budžeta za odbranu, ko glasa ZA, a ko blokira. Podžić je rekao da će uskoro saveznici reći da BiH treba odlučiti da li će u NATO, te kaže da vjeruje da će tada izaći na referendum u cijeloj Bosni i Hercegovini. Veći je, kaže Podžić, izazov kako uvjeriti javnost da treba izdvojiti više od 2% BDP-a za vojsku.

“Kada se odlučuje o budžetu možete vidjeti ko glasa za, ko protiv, ko blokira. Po tom pitanju će se morati naći jedinstven stav. Imamo rat u Evropi, narušenu sigurnost u Evropi, sve zemlje su utrostučile budžet za odbranu, mi to nismo uradili”, rekao je Podžić.

Odmah nakon Podžića, uključio se i njegov zamjenik Mijo Krešić koji je poručio da je ministar izašao iz okvira, te da je otišao u sveru politike.

“BiH je država sa ograničenim resursima. Posljednje godine je bio pad BDP-a, ako bude udvostručen, imaćemo više novca. Očigledno da ćemo morati razmisliti da li možemo finansirati ovoliki broj OS BiH, ovoliki broj lokacija”, rekao je Krešić.

SAD će izdvojiti milione za dodatnu podršku OS BiH: Stižu i novi helikopteri

On je dodao da je dobro da su očuvane jedinstvene OS BiH, posbeno zbog izazova s početka ove godine. On je dodao da mu je interes da budu jedinstvene, i u sastavu NATO-a. Krešić je dodao da su Podžić. Krešić i Mirko Okolić dobro funkcionisali.

“Danas slavimo, Oružane snage – one su Oružane snage BiH svih naroda, i građana, to narod doživljava. Oružane snage nisu ni bošnjačke, ni srpske, ni hrvatske, niti ostalih. Ministar je to propustio da kaže, to je najveća vrijednost”, rekao je Krešić.

On je dodao da je uspjeh što su zadržali politiku na nivou menadžmenta. Odgovarajući na pitanja da li je za uvođenje vojnog roka, Podžić je rekao da nije za to, te da postoje načini da se mladi ljudi obuče.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare