Pokrenuta kampanja „Više žena – više povjerenja“: U BiH svega oko 9% policijskih službenica

Vijesti 20. dec 202314:44 0 komentara
N1

Danas je u Sarajevu održana završna konferencija „Više žena-više povjerenja“, kojom je okončan projekat „Smanjenje diskriminacije na osnovu spola unutar policijskih struktura u BiH“, a koji je uspješno realiziran tokom 2023. godine. Na konferenciji je ukazano na poražavajuću statistiku, odnosno, na potrebu povećanja broja žena u policiji.

Projekt je realiziralo Udruženje za pomoć i razvoj „HAJDE“ u saradnji sa Udruženjem „Mreža policijskih službenica“, uz finansijsku podršku Savezne Republike Njemačke koju predstavlja ambasada Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini. U okviru prve faze projekta realizirane su radionice na temu „Podizanje svijesti o rodno zasnovanoj diskriminaciji u policijskim strukturama u BiH“, kojoj  su prisustvovali policijski službenici i službenice iz policijskih organa širom BiH, raspoređeni na poslove srednjeg i višeg rukovodnog nivoa.

N1

Projekat je fokusiran na podizanje svijesti o ravnopravnosti spolova u policijskim strukturama u BiH i diskriminaciji na radnom mjestu, imajući u vidu da su policijske službenice podzastupljene u policijskim organima na svim nivoima u BiH i evidentna je visoka tamna brojka slučajeva diskriminacije unutar redova policije.

U drugoj fazi projekta održana je serija radionica na kojima je prisustvovalo oko 100 policijskih službenica iz policijskih organa širom BiH.

„Više žena-više povjerenja“

U završnoj fazi projekta realizirano je ispitivanje javnog mnijenja o ulozi i značaju žena u radu policije i izazovima sa kojima se susreću, istraživanje u pogledu izloženosti policijskih službenica diskriminaciji, a od danas se provodi medijska kampanja pod istoimenim sloganom i važnom porukom poslanom i sa današnjeg skupa „Više žena-više povjerenja“.

Imajući u vidu činjenicu da je u policijskim strukturama u BiH svega oko 9% policijskih službenica, na konferenciji je ukazano na potrebu povećanja broja žena u policiji, a posebno na višim i rukovodećim pozicijama, gdje ih nema gotovo nikako.

N1 BiH

Poznato je da su policijske službenice podzastupljene u policijskim organima na svim nivoima u BiH gdje se taj broj kreće oko 9%, dok zakon o ravnopravnosti spolova kaže najmanje 40% manje zastupljenog spola. Ono što je još više poražavajuće jeste što je žena dosta manje na višim i rukovodnim pozicijama, čak ih je na rukovodećim pozicijama manje od 1%, dok na najvišim rukovodnim pozicijama nemamo niti jednu ženu. Dakle nemamo nijednu ženu ni direktoricu ni komesarku policije“, kazala je Kristina Jozić, inspektorica i predsjednica Udruženja “Mreža policijskih službenica”.

Za 16 policijskih organa koji djeluju na nivou Bosne i Hercegovine, 9% je prosjek ženske populacije, međutim, ističu da se za razliku od prethodnih godina može se uočiti blagi porast. Kao pozitivan iskorak navode da u pojedinim policijskim organima imamo prve žene u činu samostalnih inspektorica. “Blagi pomak postoji, ali se mora raditi planski, donositi programe mjera u skladu sa zakonom o ravnopravnosti polova, dakle da imamo jasne i precizne ciljeve”.

Kenan Rašinlić

Ukazano je na benefite koje žene donose u radu policije, i poslana poruka da više žena u policiji znači i više povjerenja, i u konačnici efikasniju policiju koja će biti ogledalo društva i servis svih građana/ki, što je ujedno i slogan medijske kampanje koja se trenutno provodi.

Rezultati istraživanja

U sklopu samog projekta, sprovedeno je istraživanje sa tri ciljne grupe: prva su bili MUP-ovi, odnosno policijske uprave i agencije, druga ciljna grupa su bile same policijske službenice i treća ciljna grupa je bilo građanstvo.

Zanimljivo je da je u okviru istraživanja koje je sprovedeno u okviru ovog projekta, većina građana se izjasnila da je svjesna činjenice da nemamo niti jednu komesarku u našoj zemlji, ali da je više od 80% njih iznijelo stav da smatra da bi žena uspješno rukovodila policijskim organom u Bosni i Hercegovini. Fokus ove konferencije jeste na ukazivanju na potrebu povećanja broja žena u policiji, a posebno na rukovodnim pozicijama“, dodala je Jozić za N1.

N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH

Sprovedena anketa će se nastaviti do kraja mjeseca decembra zbog tehničkih poteškoća, uglavnom zbog načina dostavljanja podataka Udruženjima, a pogotovo zbog protokola koja imaju ministrartva unutrašnjih poslova, pojasnila je psihosocijalna koordinatorica projekta Nadina Pleh Sijerčić. Ističe da će sačekati glavne rezultate do kraja godine koje će pohraniti u dokument koji će kasnije moći poslužiti kao smjernice djelovanja.

Situacija se sada mijenja u pogledu povećanja broja policijskih službenica u policijama. Zabrinjavajući je još jedan podatak: u proteklih pet godina jako mali broj žena (u odnosu na broj muškaraca) je dobilo unaprjeđenja na poslu. Policija treba da predstavlja ogledalo društva – jednako da zastupa i građane i građanke, a sve u cilju sigurnosti građana kao i naše policije“, dodala je Pleh Sijerčić.

Kako navode iz udruženja, anketa koju su sproveli među službenicima policijskih ustanova, vladajućih institucija i javnosti, potvrdilo je samu hipotezu istraživanja. Više od 50% žena se izjasnilo da je doživjelo neki oblik diskriminacije na radnom mjestu koje “uglavnom ne prijavljuju”.

Važno je i malim ali sigurnim koracima raditi na razbijanju stereotipa i predrasuda koje su u osnovu svake diskriminacije pa tako i diskriminacije na osnovu spola. Ovakva istraživanja su važna jer na osnovu njih moguće je kreirati dalje politike i ići stepenicu više u rješavanju problema s kojima se policijske službenice susreću u svom radu. Svako poboljšanje ali i pogoršanje je na taj način evidentirano i ono predstavlja samo bazu i osnov za mnogo praktičnog rada koji nam, svima zajedno, predstoji u praksi“, zaključila je psihosocijalna koordinatorica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!