Političari se ekspresno fotografisali u poplavljenim područjima

Vijesti 05. nov 202117:37 > 22:52 2 komentara
Facebook

Katastrofalne poplave koje su danas pogodile naselja u Kantonu Sarajevo još jednom su pokazale koliko su lokalne, gradske i državne vlasti radile na zaštiti od vodene stihije tokom perioda između dvije katastrofe. Podsjetimo 2014. ista mjesta kao i danas bila su poplavljena i devastirana.

Velike količine kiše, koju su meteorolozi najavili, devastirale su glavni grad BiH. U jednom momentu sve je stalo. Pored vode koja je po ko zna koji put nemilosrdno prodirala u domove ljudi iz prigradskih naselja, nestalo je struje, interneta, prestali su raditi semafori, a prestao je funkcionirati i javni prevoz. Poplavljeno je i skladište jedine kompanije za snabdijevanje medicinskim kiskom te prijeti opasnost da pacijenti ostanu bez kisika.

Haotično jutro u glavnom gradu prošlo je bez previše objava i oglašavanja političara – lidera stranaka, načelnika i njihovih saradnika, ali su se brzo pregrupisali i krenulo je. Oni koji nisu mnogo radili na tom da spriječe ono što se već godinama konstantno dešava, počeli su se na društvenim mrežama hvaliti angažmanom na poplavljenim područjima. Gumene čizme, zabrinuti pogledi, bageri koji ih voze, sve su to fotografije koje građani vidjeli danas.

Simpatizeri Naroda i pravde objavili su fotografiju Elmedina Konakovića, predsjednika Naroda i pravde, Elvedina Okerića, predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo te Adnana Delića, ministra u Vladi KS kako kao u akcijskim filmovima na bagerima obilaze poplavljene teritorije.

Zabrinula se i gradonačelnica Benjamina Karić i njene kolege iz SDP-a. “Gradonačelnica Benjamina Karić, ministri Adnan Šteta i Davor Čičić su na terenu, obilaze opštine i prate situaciju. Na većini mjesta su uspostavljene dežure, kao i pokrenute adekvatne mjere.” objavljeno je na Facebook stranici te stranke uz fotografiju gradonačelnice koja zabrinuto gleda u pravcu načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića obučena u nepropsunu jaknu sa logom JKP Sarajevo.

Karić i Hadžibajrić

 

Pored fotografije sa gradonačelnicom Hadžibajrić je objavio i svoju zasebnu pokraj nabujale Miljacke. “Proteklu noć smo proveli na terenu i još uvijek smo. Sa uposlenicima: Vahidom Kasalo, Dževadom Mandžukom, Denisom Smajlovićem i kompletnim Odjeljenjem za održavanje putnih pojaseva, Fahrudinom Mulahusejnovićem (OŠCZ) i u koordinaciji sa mnom i sekretarom organa državne službe Almom Destanović, spriječene su veće posljedice”, napisao je na svom Facebook profilu.

Hadžibajrić

Fotografiju u gumenim čizmama na društvenim mrežama ima i Nermin Muzur načelnik Opštine Ilidža koju su poplave još jednom devastirale.  Fotografiju su, takođe, objavili “simpatizeri”.

Nermin Muzur

 

A mještani poplavljenog naselja Otes za N1 su danas govorili da su više puta molili lokalne vlasti za sanaciju i sprečavanje poplava, ali umjesto odgovora naišli su na još jednu digitalnu vještinu lokalnih autoriteta – blokiranje komentara.

“Blokiraju naše komentare jer ih prozivamo i tražimo da urade korito. Neka dođu ovdje sa nama. Jutros smo zvali Civilnu zaštitu Ilidža, neće da se jave, ugasili telefone. Kantonalnu smo dobili, i rekli da će intevenisati ako Ilidža ne može i hvala im” rekao je za N1 jedan od mještana.

Posjete devastiranim dijelovima grada lijep su gest, fotografije na društvenim mrežama su nešto što se mora, no krajnje je vrijeme da umjesto brojanja lajkova i kometara političari počnu brinuti o problemu koji se iznova ponavlja,  jer davno je  neko rekao – da nam Austrijanci nisu sredili korito Miljacke pola Sarajeva danas ne bi bilo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare