Političke trzavice u N. Sarajevu: Vijećnica Naše stranke traži opoziv Tanovića

Vijesti 11. jun 202320:35 0 komentara
Hasan Tanović (N1)

Nakon što je Općinsko vijeće Novo Sarajevo prije nekoliko dana u sitne sate, duboko iza ponoći smijenilo rukovodstvo vijeća, sada su uslijedili otvoreni pozivi da se smijeni i prvi čovjek ove lokalne zajednice Hasan Tanović koji je dio SDP-a. Poziv za smjenu stiže od viječnice Naše stranke, SDP-ovog koalicionog partnera i dijela Trojke.

Krenimo redom.

Prvo je prije dva dana i to u ranim jutarnjim satima smijenjen predsjedavajući Općinskog vijeća Novo Sarajevo Robert Pleše koji dolazi iz Naše stranke. Na njegovo mjesto imenovana je bivša vijećnica Naroda i pravde Danijela Šahat koja je sada samostalna vijećnica, Također, umjesto Nijaza Džake iz Naroda i pravde za zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Novo Sarajevo imenovan je Elvedin Cernica.

Džaka je podsjećamo kao i NiP još ranije uskratio podršku Hasanu Tanoviću kao načelniku ove lokalne zajednice upućujući teške optužbe na njegov rad. NiP je bio dio koalicije Trojke odnosno tadašnje Četvorke koja je Tanovića podržala za načelnika te je on nedavno zvanično postao član SDP BiH.

Sada nakon NiP-ovih kritika Tanoviću i drugi partner Trojke, Naša stranka je također iznijela optužbe na njegov rad i otišla korak dalje. Naime, njihova vijećnica Mirela Džahverović je zatražila da se pokrene opoziv Hasana Tanovića sa pozicije prvog čovjeka općine.

Tanović je na svom Facebooku se oglasio povodom zadnjih dešavanja u Vijeću ove općine kazavši da je to sve djelo “nezadovoljnih vijećnika”.

Iza svega što se dogodilo na prethodnoj sjednici ne stoji niti jedna stranka, a posebno ne rukovodstvo ili bilo ko iz SDP-a. Iza svega stoje nezadovoljni vijećnici koji su u konačnici, zbog političke “torture” i nekorektnosti smijenili neefikasne rukovodioce OV”, napisao je Tanović.

Opoziciona SDA upućuje kritike na račun stanja u Novom Sarajevu istakavši da novca ima, ali da je “blokiran zbog svađe unutar stranaka Trojke”.

“Vijećnici SDA su glasali i za izbor novog rukovodstva Općinskog vijeća Novo Sarajevo, na čelu sa predsjedavajućom Općinskog vijeća Danijelom Šahat (nezavisni kandidat), i zamjenikom predsjedavajuće općinskog vijeća Elvedin Cernica.

SDA ne čini novu većinu već kao i sve do sada se ponaša državnički, isključivo kao konstruktivna opozicija i tako će nastaviti svoje djelovanje!”, navode iz SDA.

Sada su na potezu vijećnici, hoće li ili ne pokrenuti opoziv Hasana Tanovića sa pozicije načelnika Novog Sarajeva.

Ukoliko do toga ne dođe, građani će naredne godine u oktorbu na lokalnim izborima dati svoj sud o njegovom učinku, ukoliko on se kandiduje na Lokalnim izborima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!