Položeno cvijeće kod Vječne vatre: Današnji dan nas podsjeća da fašizam ne spava

Vijesti 06. apr 202210:17 > 11:20 1 komentar
F.Z./N1

Odavanjem počasti i polaganjem cvijeća ispred Vječne vatre, spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata, jutros je u Sarajevu počelo obilježavanje 6. aprila, Dana grada Sarajeva.

U centru grada okupile su se brojne delegacije koje su željele da podsjete na dva jako važna datuma u historiji Sarajeva, 6. aprila 1945. i 1992. godine. Među prisutnima su bili i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

F.Z./N1

Željko Komšić, rođeni Sarajlija, povodom današnjeg dana kazao je da je Sarajevo i danas tamo gdje je uvijek bilo.

“Ovo je moj dom, moje mjesto, i čovjek se osjeća ponosnim kad govori o njemu. Sarajevo je nevjerovatan grad. Postoje i drugi lijepi gradovi, ali Sarajevo se nikada ne predaje. Sarajevo je mjesto koje je otvoreno svakome. Sarajevo ne vole fašisti i nacionalisti, ali svi ljudi koji imaju dobre namjere, oni vole Sarajevo. Da ga je još samo malo utegnuti, u komunalnom smislu, ovo bi bilo najljepše mjesto za život na ovoj planeti. I kad mislite da je sve propalo i palo, Sarajevo se diglo, zato ga i mirze oni koji mrze ljude po bilo kojem osnovu”, rekao je Komšić, komentarišući svoj rodni grad.

Premijer KS Edin Forto, poručio je da današnji dan nas podsjeća da fašizam ne spava.

“Jer ovo što danas živimo, od našim devedesetim, a i vidimo širom Evrope ako se mi opustimo, zlo neće stajati, zbog toga mir se ne gradi samo, već se i štiti”, rekao je premijer KS.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, istaknula je da je najvažnije da se danas slavi hrabrost ljudi.

“Danas slavimo naš grad, naše ljepote, a ono što je najvažnije danas slavimo hrabrost naših ljudi”, poručila je gradonačelnica Sarajeva.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Cvijeće je položeno i na šehidskom mezarju “Kovači”, Spomen obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 92.-95., Spomen obilježju ubijenim policajcima u Velikom parku kao i na gradskim grobljima.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare