Ponovo oštećena spomen-ploča ratnom zločincu Ratku Mladiću na Vracama

Vijesti 08. jan 202313:58 1 komentar
N1

Ponovo je uništena Spomen-ploča, koja je na Vracama u Istočnom Sarajevu odmah na ulazu u glavni grad Bosne i Hercegovine, postavljena u spomen ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Ploča je u prethodnom periodu više puta razbijana, ali su je lokalne vlasti u Istočnom Sarajevu iznova vraćale, a kako se vidi na fotografijama koje je zabilježio fotreporter N1 na njoj je pričinjena veća materijalna šteta.

N1

Važno je istaći da ova ploča budi ružne uspomene i izaziva ogorčenje građana Sarajeva na vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.

N1

Stoga je ona nekoliko puta bila uništavana, međutim, obnovile su je svaki put kako građani tako i vlasti Istočnog Sarajeva.

Kada je 2022. godine uništena odgovornost za to su preuzeli Elvis G. i Esad J. koji su se predali policiji, kasnije je u novembru godinu prije (2021.) na ploču posuta zelena farba čiji se tragovi još mogu vidjeti na zidu na kojem je postavljena.

Oštećena ploča na Vracama posvećena ratnom zločincu Ratku Mladiću (FOTO)

Podsjetimo da je 2021. godine ratni komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti nad nesrbima tokom rata u BiH.

Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Ove godine se uništavanje ove sporne ploče desilo u posebno osjetljivom trenutku s obzirom na to da je glavna ceremonija proslave neustavnog 9. januara “Dana RS” premještena prvi put iz Banjaluke i to u Istočno Sarajevo.

Na tu odluku su reagovali mnogi pa su tako boračka udruženja Federacije BiH najavila proteste u Sarajevu zbog obilježavanja 9. januara, ali je on naknadno otkazan dok je najavljeno da će biti pojačano prisustvo policije MUP-a Kantona Sarajevo.

S druge strane, iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida su tražili hitnu reakciju međunarodne zajednice i bh. vlasti navodeći da je i previše bolno da se 9. januar obilježava nadomak Sarajeva grada koji je bio pod opsadom najduže u modernoj historiji.

Osim tih, uslijedile su i brojne reakcije političara iz Federacije BiH koji su najoštrije osudili obilježavanja ovog datuma za kojeg je državni Ustavni sud odlučio da je neustavan.

Međutim, iz RS danas ponovo iste poruke koje se godinama ponavljaju, a to je da je 9. januar dan koji je izabran voljom naroda te da nijedan sud to ne može osporiti.

Također je poručeno i da će oni slaviti 9. januar sve dok budu živjeli u RS.

Danas se također odvija i generalna proba u Istočnom Sarajevu uoči obilježavanja ovog neustavnog datuma.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare