Popularna “Koala” spasila brojne živote i ugasila više od 700 požara (VIDEO)

Vijesti 02. feb 202315:39 0 komentara
Screenshot

Helikopterski servis Vlade Republike Srpske prošle godine je obavio 786 letova za potrebe gašenja požara, a oko 770 tona vode bacili su na požarišta.

Više letjelica olakšalo bi im rad u kriznim situacijima, pričaju nam nadležni. Jedan specijalizovani helikopter nosi vedro od 1.000 tona, operativan je na najnepristupačnijem terenu. Gasili su na području Hercegovine, u okolini Blidinja, Tare, svih dijelova Bosne i Hercegovine, ne obazirući se na entitetsku granicu.

U 2022.godini obavljene su 72 medicinske evakucije, sa izuzetno teškim kliničkim slikama pacijenata. Preko 80 operacije prošle godine su medicinske potrebe, akcije na požarištima, ili pak razna spašavanja i potrebe za Civilnu zaštitu i MUP RS.

Nerijetko tokom jednog dana imaju i po dvije tri medicinske evakuacije, kaže direktor Helikopterskog servisa Boban Kusturić. Naglašava da je usluga medicinksog transporta besplatna uz ljekarsku potvrdu. Često se odazivaju i na pozive zdravstvenih ustanova, ljudi iz Federacije Bosne i Hercegovine, Sarajeva, Tuzle, Mostara…

Helikopterski servis ima šest pilota koji upravljaju sa letjelicama Augusta 119KX-popularna Koala, italijanske proiozvodnje koja je spasila više od 70 života i ugasila više od 700 požara, te Bel 206 američke proizvodnje.

Danas smo snimili akciju medicinske evakuacije u specifičnim ulovima. Pored radnika Helikopterskog servisa, u vježbu su uključeni bili i pripadnici SAJ-a RS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!