Poruka američke ambasade u BiH: SAD su spremne odgovoriti na antidemokratske i secesionističke prijetnje Milorada Dodika

Vijesti 19. apr 202418:07 2 komentara
FENA

Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon jučerašnjeg SNSD-ovog mitinga u Banjaluci i sramnih izjava Milorada Dodika u kojima je negirao genocid i vrijeđao preživjele, ali i žrtve.

“Za svaku osudu i neodgovorno je negiranje srebreničkog genocida od strane predsjednika RS Dodika i drugih lidera iz RS na jučerašnjoj sjednici NSRS i mitingu u Banjaluci. Negiranje genocida uvreda je žrtvama svih nacionalnosti i nanosi dodatnu bol porodicama žrtava. Negiranje genocida razara društveno tkivo BiH, prijetnja je njenoj stabilnosti i nezakonito je prema zakonima BiH”, navode iz Ambasade SAD u BiH.

Potcrtavaju da se u Srebrenici 1995. desio genocid i da je to u više navrata potvrdio Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde.

“Ništa što gospodin Dodik kaže ili uradi ne može promijeniti činjenice, čak ni organizovanje cjelodnevnih događaja posvećenih negiranju genocida i širenju dezinformacija o rezoluciji koju trenutno razmatra Generalna skupština UN. Ta rezolucija inicijativa je da se prizna i obilježi srebrenički genocid kako bi se odala počast žrtvama. Suprotno tvrdnjama gospodina Dodika, ona nije usmjerena protiv bilo koje članice UN, niti odgovornost pripisuje bilo kojem narodu. Učestalo negiranje srebreničkog genocida ovu vrstu međunarodnog obilježavanja događaja iz 1995. čini još važnijom.

Prijetnje gospodina Dodika da će pokrenuti secesiju RS od BiH i njegova podrška neustavnom izbornom zakonodavstvu RS još jedan su dokaz njegovog nepoštivanja Daytonskog mirovnog sporazuma i namjere da podriva državne strukture BiH. Stvaranje paralelnog izbornog sistema predstavljalo bi neustavno i anti-daytonsko djelovanje i uskratilo bi biračima u RS osnovno demokratsko pravo zagarantovano Ustavom BiH. SAD su spremne odgovoriti na te antidemokratske i anti-Daytonske aktivnosti. Mi podržavamo teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH i odbijamo svaki pokušaj secesije”, poručuju iz Ambasade SAD u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare