Poruka organizatora BH Povorke ponosa: Mi postojimo. Imamo svoje živote i ljubavi koje jednako vrijede u društvu kao i ostale…

Vijesti 22. jun 202410:47 0 komentara
N1

Peta Bh. povorka ponosa koja će biti održana u Sarajevu bavi se temom nasilja nad LGBTIQ+ osobama u Bosni i Hercegovini, odnosno teži približiti društvu koliko nasilje utječe na svakodnevno življenje slobodnog i autentičnog života LGBTIQ+ osoba.

Anisa Pračić Šehić i Ivan Arapović iz Organizacionog odbora bh. povorke ponosa kazale su za N1 kako nasilje u BiH ne trpe samo LGBTIQ osobe, ali da su one u teškom položaju, pogotovo ako nisu “autovane”. Poseban naglasak stavljen je i na “ekonomsko nasilje”.

“Kada dvije osobe žive zajedno i jedna je zaposlena, a druga nije i nije autovana, nema sistem podrške i u slučaju nasilja nema mogućnosti da ode. A može se vezati i za institucionalno gdje postoji diskriminacija zapošljavanja ili gdje već osoba radi pa postoje prijetnje otkazom ako se sazna da je radnik pripadnik LGBTIQ”, kazala je Arapović.

Pračić Šehić ističe kako je pred državom BiH još dosta posla kada su u pitanju zakonski propisi kako bi LGBTIQ osobe mogle ostvariti svoje prava.

“Istospolna prartnerstva postoje, ali su zakonski nevidljiva”, naglasila je.

Sloganom “Volim da se ne bojim” željeli su, ističu, da pošalju poruku da su “dio društva, da postoje i da su oduvijek postojali, te da bez obzira na ono što su doživijeli, imaju svoje živote i ljubavi koje jednako vrijede u društvu kao i ostali.”

Detalje pogledajte u videu:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!