Poslovnik uzorak prepirke na sjednici

Vijesti 28. nov 202319:57 0 komentara

Sjednica Predstavničkog doma federalnog Parlamenta održana je u zgradi sarajevske Opštine Stari Grad, jer ista ne prokišnjava. Za mnoge, veoma problematična i neuslovna sala otežala je rad zastupnika. Sporan je danas bio i dnevni red, pa su čak četiri tačke povučene. Da nisu, kaže opozicija, svjedočili bismo se potpunoj pravnoj anarhiji.

Sjednica Predstavničkog doma federalnog Parlamenta održana je u zgradi sarajevske Opštine Stari grad, jer ista ne prokišnjava. Za mnoge, veoma problematična i neuslovna sala otežala je rad zastupnika. Sporan je danas bio i dnevni red, pa su čak četiri tačke povučene. Da nisu, kaže opozicija, svjedočili bismo se potpunoj pravnoj anarhiji.

Kašnjenje sjednice i nemogućnost prenosa iste

Najavljena za 11, sjednica Predstavničkog doma počela je oko 15 časova. Kašnjenje, tehnički problemi, brojna pitanja, inicijative, pauze, sve je to usporilo stizanje do dnevnog reda. A kada se stiglo, uslijedila je gotovo potpuna izmjena istog. Prve četiri tacke povučene su, jer nemaju mišljenje Zakonodavno-pravne komisije. Za opoziciju čini se, najvažnije je to što se neće mijenjati Poslovnik.

“Mi smo svjedočili pokušaju mini puča u ovom Parlamentu. HDZ i stranke trojke su pokušale da proguraju Poslovnik mimo Ustava Federacije i evo hvala Bogu da smo to na ovaj način zaustavili. Ono što mogu reći je da je promjena Poslovnika direktno vezana za izbor i imenovanje eventualno sudije Ustavnog suda BiH, na čemu HDZ prvenstveno insistira”, kaže zastupnik DF, Mahir Mešalić.

Odgovor vladajuće većine

Iz vladajuće većine tvrde da izmjenama nastoje spriječiti blokade opozicije u radu. Predložene izmjene nisu dobile podršku komisije, jer zastupnici opozicije izostaju, a samim tim izostaje i kvorum. Odgovaraju i na prozivke o imenovanju sudije.

“Vukoja ne postoji, ne postoji imenovanje Marina Vukoje, Naša stranka je jasno kazala dok se ne dobije tumačenje da li je procedura oko izbora ustavnog suca bila u skladu sa zakonom. Ta priča više ne pije vode. Sramota je da ljudi koji primaju visoke plate, sjede ovdje na kafama, a ne dolaze na komisije, ne daju svoj rad, pa neka budu za protiv suzdržani, ali da se pojave na svom radnom mjestu. Ovo je zaista neprihvatljivo ponašanje zastupnika, moramo vrlo brzo deblokriati rad parlamenta”, navodi Mirsad Čamdžić, zastupnik Naše stranke.

Izmjena Poslovnika problematična je, kažu iz Kluba SDA, i na drugim poljima. Prvenstveno kada je riječ o principu jednakopravnosti zastupnika.

“Ja sam se birala na način da me je Klub predložio, a PD birao. Na ovaj način bi se jedni zastupnici birali, a drugi imenovali, i još imamo treće članove u radnim komisijama koji su vanjski članovi i oni idu po starom rješenju. Bili bi u radnom tijelu na različite načine imenovani, što Ustav FBiH onemogućava”, ističe zastupnica SDA, Jasmina Biščević – Tokić.

Dodaju i da bi promjena Poslovnika vodila ka ukidanju parlamentarnog i demokratskog rada.

Potpuno suprotni stavovi stižu od vladajućih

“I do danas se podrazumijevalo da zastupnik ima pravo na jedno pojedinačno izlaganje u toku same rasprave a da ostala izlaganja faktički nisu ograničena, osim vremenski u trajanju od tri ili osam minuta. Kada su u pitanju replike kojima se ograničava broj, zanimljivo je da kolege iz opozicije ne primjećuju da u Poslovniku mi uopće nemamo replike, da ih ovim izmjenama Poslovnika prvi put uvodimo“, kaže zastupnik SDP-a, Belmin Zukan.

Kolateralna šteta

Ostali prijedlozi zakona koji su izopšteni, kao što je Zakon o poticaju razvoja male privrede, čine se kao kolateralna šteta u borbi oko Poslovnika. Jer ih je, saglasni su mnogi zastupnici, trebalo usvojiti.

“Oni prije svega znače puno za malu privredu, mala i srednja preduzeća. To su poslovne zone koje vode jedinice lokalne samouprave, opštine i gradovi uglavnom. Šta konkretno za njih znači? Vjerovatno gotovo duplo više sredstava milionska izdvajanja na godišnjem nivou, zato što se uvodi koeficijent da ukupno kumulativno 1% minus PIO minus donacije treba da ide za poduzetništvo i malu privredu”, navodi Admir Čavalić, zastupnik Stranke za BiH.

Problematično mjesto održavanja sjednice

Od olakšica ‘malom čovjeku’, veći problem je, čini se, gdje će se održavati sjednice.
Mnogo kritika upućeno je upravo zbog toga. Bez stolova, laptopa, i drugih tehničkih pomagala otežan je rad zastupnika kažu pojedini. Napominju da se bez prenosa sjednice, umanjuje transparentnost u radu. Te da se odlike donose iza zatvorenih vrata, daleko od očiju javnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!