PRAVDA SPORA, ALI DOSTIŽNA: Nakon 10 godina sarajevski sud utvrdio neovlaštenu distribuciju kanala Sport Klub od strane kablovskog operatera Elta-Kabel kojim je upravljao Aco Kabanica

Vijesti 21. sep 202308:16 0 komentara
SK

Nakon postupka koji je trajao čak deset godina, Općinski sud u Sarajevu konačno je utvrdio da je kablovski operater Elta-Kabel d.o.o. Doboj tokom 2010. i 2011. svojim korisnicima distribuirao kanal Sport Klub, ne plaćajući vlasniku prava nikakvu naknadu za to. Sud je za ovu praksu odredio naknadu štete, koja je, sa kamatama i troškovima, dosegla iznos od preko 870.000 KM. Kantonalni sud u Sarajevu je u julu ove godine prvostepenu presudu potvrdio, čime je okončana decenijska borba emitera kanala Sport Klub za dokazivanje neovlaštene distribucije od strane Elta-Kabel d.o.o. Doboj.

Dugogodišnji vlasnik operatera Elta-Kabel d.o.o. Doboj Aco Kabanica je u međuvremenu prodao udjele u ovom društvu Telekom Srbija Grupaciji.

Kabanica je prethodno godinama osporavao neovlaštenu distribuciju kanala Sport Klub, više mjeseci nastavljajući sa tom praksom bez plaćanja ikakve naknade emiteru ovog kanala, što je sud sada i konačno utvrdio.

Neovlaštena distribucija (piratiziranje sadržaja) stvara velike probleme vlasnicima premium medijskih sadržaja:

„Izuzetno je bitno da sudovi i drugi nadležni organi sankcioniraju prakse piratiziranja ekskluzivnih medijskih sadržaja“, kaže Aleksandra Subotić, glavna izvršna direktorica kompanije United Media, koja sada emitira kanala Sport Klub: „Oni koji se bave neovlaštenom distribucijom sadržaja u regionu moraju računati da će to kad-tad biti dokazano i da će tada platiti čak i višu naknadu štete od naknade koju bi platili da legalno distribuiraju premium sadržaje.“

Da bi prakse neovlaštene distribucije konačno bile sankcionirane, bilo bi neophodno i da nadležna tužilaštva istražuju i sankcioniraju ove radnje koje su propisane kao krivična djela:

„Nedozvoljeno korištenje ovih prava je Krivičnim zakonom BiH propisano kao krivično djelo za koja se može izreći kazna zatvora do tri godine, a ako je to djelo izvršeno uz pribavljanje znatne imovinske štete, onda se može izreći kazna zatvora i do pet godina. Često ova djela imaju elemente organiziranog kriminala za koje se kazna može izreći od najmanje 5 godina za učesnika grupe“, kaže Senka Nožica, ugledni sarajevski advokat specijalizirana u oblasti krivičnog prava: „Realno je, s obzirom na raširenost i štetnost prakse neovlaštene distribucije medijskih sadržaja, očekivati da Tužilaštvo BiH u narednom periodu posveti više pažnje istragama ovih krivičnih djela, imajući u vidu da njihovi počinioci stiču značajnu imovinsku korist od građana, a vlasnicima prava ne plaćaju ništa.“

Kako kažu poznavaoci prilika na tržištu nabavke prava, nabavka sportskih sadržaja postaje sve skuplja. Vlasnici komercijalnih kanala zato moraju insistirati na dosljednoj naplati svojih prava, jer bez toga ne mogu stvarati i nabavljati nove i sve skuplje sadržaje koje njihovi gledaoci očekuju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!