Konaković otkrio hoće li otići u Srebrenicu na dan glasanja o rezoluciji i šta su mu poručili povratnici

"Zaista sam razgovarao sa nekoliko zvaničnika koji predstavljaju povratničku, bošnjačku populaciju i rekli su mi da ne dolazim, da ne bismo dolijevali ulje na vatru", kazao je prvi čovjek bh. diplomatije i lider Naroda i pravde Elmedin Konaković odgovarajući na pitanje reporterke N1 da li će ići u Srebrenicu na dan glasanja o rezoluciji u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik najavio je ranije kako će na dan glasanje o rezoluciji biti u Srebrenici, gradu u kojem je počinjen genocid, dodavši da će u slučaju njenog usvajanja doći do kraja Bosne i Hercegovine. Konaković je komentarišući ovu, ali i druge izjave Dodika poručio da nije od onih koji “baca prašinu u oči ljudima”.

“Naravno da će institucije BiH odgovoriti na svaki pokušaj disolucije, secesije i drugih ludih ideja Milorada Dodika. Znate da ja nisam političar koji baca prašinu u oči ljudima, (govorim) “ugasit ćemo RS” – to da je pravno moguće bio bih velik zagovornik. RS može ugasiti samo Dodik, njegovi postupci i njegov krajnji i zadnji čin napada na Dayton i, naravno, u tom slučaju slijedi ekonomska i svaka druga izolacija ovog dijela Bosne i Hercegovine koji bi se tada “osušio” od normalnog svijeta. Ohrabrujemo ga neka proba i da vidimo kako će se provesti. Svi već znaju da su to ludosti koje će Dodika skupo koštati, ali i one koji ga u tome prate”, kazao je za N1 ministar vanjskih poslova BiH.

Na pitanje hoće li biti u Srebrenici na dan glasanja o rezoluciji, Konaković je odgovorio da su mu Bošnjaci povratnici rekli da nema potrebe da dolazi, da se “ne dolijeva ulje na vatru”.

“Zaista sam razgovarao sa nekoliko zvaničnika koji predstavljaju povratničku, bošnjačku populaciju i rekli su mi da ne dolazim, da ne bi smo dolijevali ulje na vatru. Rekli su mi da pustimo da oni provedu taj svoj folklor, ali naravno da smo spremni za, ne daj Bože, ako bude bilo kakve reakcije”, zaključio je Konaković u razgovoru za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!