Predrag Kojović: Državnički govor Željka Komšića

Vijesti 28. sep 202118:59 7 komentara
N1

Predrag Kojović, aktuelni zastupnik Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i njen bivši predsjednik govorio je u emisiji N1 o prijedlozima ove partije za ustavne reforme, a to je da postoji jedan predsjednik države i da nema Doma naroda. Bilo je govora i o drugim aktuelnim političkim temama.

Kojović je pojasnio da se u Parlamentu nalazi Interresorna radna grupa koja treba izraditi novi Izborni zakon koji sam po sebi, kako kaže, zahtijeva određene ustavne promjene.

“Pretpostavljam da neće biti nekih radikalnih, ali mi smo se odlučili za jedan prijedlog za uklanjanje one neuralgične tačke naše politike i blokade. Prema našem prijedlogu BiH, kao i sve države Evropske unije ima jednog predsjednik i potpredsjednika i nema više Doma naroda, mehanizmi glasanja u smislu entitetske većine ostaju potpuno identični. Mislim da ovaj prijedlog nikome ne prijeti i ne šteti i stvara jednu normalnu državu BiH, da prestanemo biti država slučaj. Taj predsjednik bi imao ceremonijalne i integracijske dužnosti, a ovlasti sadašnjeg Predsjedništva BiH se prebacuje na Vijeće ministara BiH i Parlamentarnu skupštinu. U Predstavničkom domu imamo zagarantovano prisustvo Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih iz RS i iz FBiH. Taj jedan predsjednik bi se birao u Parlamentu”, kazao je Predrag Kojović.

Dodao je da kada bi bilo ko vidio navedeni prijedlog pomislio bi da ga je napravio neko ko od BiH želi napraviti normalnu državu.

“Nekome kome je u interesu BiH kao država članica EU mislim da ne bi imao ništa protiv ovakvog uređenja. Nekome kome to nije u interesu, prije svega funkcionalna država sigurno će naći razlog da bude protiv. Mislim da u političkim strukturama postoji više ljudi kojima nije u interesu, ali se nadam da većina građana žele miran i dostojanstven život i da smo bliži EU. Nadao sam se da će BiH biti normalna i lijepa država koju sam zaokružio još na referendumu, ali to se nažalost nije desilo”, naveo je.

Rastužuje ga, kako kaže, činjenica da je priča o disoluciji BiH postala svakodnevna.

“To je postalo skoro normalno, ali nije. Jer kada biste pokušali u političku terminologiju ovo staviti to je nemoguće. To je neka vrsta samodestrukcije koju proizvodi politička elita koja je spremna uraditi sve samo da ostanu na vlasti. Mislim na predsjednike nacionalnih stranaka u BiH. Kada na tom principu straha osvajate i opstajete na vlasti, onda svaki put morate sve više ljude plašiti da biste ostali na vlasti”, istakao je Predrag Kojović.

S obzirom na to da je Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva održao govor u Generalnoj skupštini UN-a što je Milorada Dodika razljutilo, Kojović smatra da je to bio jedan državnički govor.

“Sve je rekao precizno, ali opet nikoga nije prozivao već je bio izuzetno konkretan. Govorio je jezikom da će stranci koji i ne prate našu političku scenu to razumjeti. Izuzetan je govor bio”, poručio je Kojović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare