Predstavnica Francuske: Pozdravljamo usvajanje rezolucije o BiH

Vijesti 02. nov 202220:31 0 komentara
N1

"Strane u BiH moraju pokazati odgovornost i pronaći način da pokažu dijalog i kompromis kako bi omogućili saradnju institucija i ispunjavanje potreba njihovih građana koji su ih izabrali", kazala je večeras predstavnica Francuske na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

“Vlasti u BIH se moraju bliže posvetiti reformama. Tokom protekle godine je postignut tek djelimični napredak, Francuska pozdravlja sporazum iz Brisela. Također, tu je ispunjavanje 14 ključnih prioriteta kako bi se podržale demokratija i vladavina prava i to se mora implementirati. Francuska podržava evropske prospekte BiH kao i drugih država zapadnog Balkana, nedavne preporuke EK da se kandidatski status dodijeli BiH moraju ohrabriti lidere ove zemlje da se provedu reforme kako bi BiH napredovala uz procesu ka napretku ka EU”, kazala je predstavnica Francuske.

“Međunarodno prisustvo u BIH je i dalje apsolutno neophodno za stabilnost ove zemlje i regije. Što se tiče vojne dimenzije, EU je od 2004. godine igrala glavnu ulogu u stabilizaciji mira u BiH kroz operacije EUFOR-a ALTHEA. Pozdravljamo usvjavanje rezolucije kojom se obnavlja njihov mandat”.

“Zabrinuti smo jer podjele i tenzije jačaju u BiH. Ne može se tolerisati da neki lideri pozivaju na secesiju. Francuska snažno podržava jedinstvo i teritorijalni integritet BiH”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad