Prekinut performans ispred NPS: Policiju pozvao Haris Zahiragić

Vijesti 26. jun 202207:04 35 komentara
NPS

Nakon što se pojavio video nagog muškarca ispred Narodnog pozorišta Sarajevo, građani su reagovali. Performans na trgu ispred pozorišta trajao je nekoliko sati dok ga policija nije prekinula. Policija je stigla na poziv zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Harisa Zahiragića.

Muškarac koji se vidi na videu kako nag hoda na trgu je dio predstave/performansa u sklopu Art Festivala Zvrk koji je organizovala Jasmina Prolić.

Nakon što je video postao viralan, pojedinici su ga počeli povezivati sa Povorkom ponosa koja se jučer održala na ulicima Sarajeva.

Organizatori Povorke kazali su da taj performans nema nikakve veze sa programom Povorke, a iz Vlade Kantona Sarajevo su također istakli da se ograđuju od ovakvog čina u javnosti.

Zastupnik u Skupštini KS Haris Zahiragić je na svom Facebook nalogu snimio svoj odlazak pred Narodno pozorište gdje je pozvao policiju, razgovarao sa organizatorima, raspitivao se da li imaju dozvolu za ovaj događaj. U jednom trenutku, dok je trajala verbalna rasprava, organizator kaže da je ova predstava u sklopu manifestacije “Kultura na ulice”, dok su to iz Vlade KS demantirali.

Zahiragić je napisao na FB da”Manifestacija” tokom koje su “umjetnici” po Trgu hodali goli i simulirali različite eksplicitne sadržaje prekinuta nakon što je pozvao policiju.”

“Ne znam kako niko ranije nije reagovao. Organizator ovog sramotnog performansa je Narodno pozorište Sarajevo, iako se sada ograđuju! Nisu imali obaveznu dozvolu za okupiranje javne površine, nisu informisali policiju – što je također obaveza, a pored svega golotinja na javnom mjestu je zabranjena zakonima ove države!”

Pogledajte video

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare