Preminula srebrenička majka Hajra Ćatić

Vijesti 09. nov 202117:45 1 komentar
Preporod.info

Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" i majka koja nikada nije uspjela pronaći nijednu kost svog sina Nihada preminula je danas u Sarajevu.

Ovu informaciju je za N1 potvrdila Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” rekavši da je Ćatić preminula danas u Općoj bolnici prim. dr. Abdulah Nakaš u Sarajevu u kojoj je bila hospitalizovana nekoliko dana.

“Čula sam se s njom prije dva dana, zvučala je veoma loše, rekla sam joj izdržat ćeš ti to kao i sve do sada, ali nažalost nije uspjela. Da je barem uspjela pronaći barem jednu kost svog sina, cijeli život se za to borila, ali nažalost nije. Njena duša bi mirnija otišla na onaj svijet, neko bi barem znao da je njen sin postojao, bio bi barem mezar kao neko obilježje”, kazala nam je Subašić.

Ćatić je godinama tragala da ukopa parem jednu kost svog sina Nihada, koji je inače bio ratni novinar i poznat pod nadimkom Nino.

POVEZANA VIJEST

Nažalost, njena želja nije ispunjena, a ranije je u medijima uvijek govorila da se borila sa nedostatkom informacija o masovnim grobnicama što je dodatno otežavalo proces pronalaska posmrtnih ostataka njenog sina.

“Inače, ogorčeni smo zbog preseljenja laboratorije iz BiH jer se dugo čeka da se sve ovdje pripremi, pa da se pošalje u Belgiju, pa koliko će vremena proći da pošalju rezultate jer ne rade samo za Srebrenicu i Podrinje, nego za sva mjesta u svijetu gdje je bio genocid. Sve će ovo biti još usporenije. Razočarana sam i bojim se da neću dočekati da dođem do posmrtnih ostataka svog sina Nine”, kazala je Ćatić u jednom od ranijih izjava za medije.

Brojni Srebreničani su se na društvenim mrežama oprostili od Hajre Ćatić ističući da je ona cijeli svoj život posvetila borbi za istinu i pravdu, za žrtve te neumorno davala veliki doprinos.

Ćatić je svoju borbu nastavila nakon 1995. godine osnivajući Udruženje “Žene Srebrenice”, ali je svojim radom doprinosila i Udruženju “Majke Srebrenice”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare