Preminuo u UKC RS nakon tri dana: “Haški tribunal uskratio liječenje Brđaninu”

Vijesti 07. sep 202219:09 0 komentara

Nakon tri dana liječenja na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Radoslav Brđanin, bivši šef Kriznog štaba SAO Krajine kao prijevremeno oslobođeni haški osuđenik preminuo je u 7:10.

“U ime konzilijuma koji sam formirao prilikom njegovog dolaska, moram da kažem da je on u našu ustanovu primljen u veoma zapuštenom stanju i u vrijeme u kojem više nisu postojali uslovi ni za njegovo liječenje, a ni za izlječenje”, rekao je Vlado Đajić, direktor UKC RS.

Od Brđaninovog dolaska na UKC o njegovom zdravstvenom stanju i okolnostima zbog kojih je narušeno javnost malo zna. Tek da je došao sa elementima teške iscrpljenosti organizma, povišenim upalnim parametrima, koji su upućivali na sepsu. Vijest o njegovoj smrti predstavnici udruženja žrtava u Krajini dočekuju sa apelom za okretanje ka životu, ali i sa pozivom institucijama.

“Nama njegova smrt i presuda ne znači mnogo, nikad nam nije ni značila ni njegova ni bilo kojeg drugog ratnog osuđenika. Nama bi više značilo da institucije dođu do saznanja i podataka gdje se nalaze tijela naših najmilijih”, rekao je Fikret Bačić, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Prijedora.

Jusuf Arifagić, predsjednik Udruženja logoraša Kozarac, kazao je: “Ja zaista ne želim reći da mi je drago da je gospodin Brđanin otišao sa ovog svijeta i da se veselim nečijoj smrti, bez obzira na sve, ali želim reći da pravda jeste spora i da je dostižna. Ne postoji niko na planeti ko je sebi dao za pravo da ubija nevine ljude, da će njegov život vječno trajati”.

Od presuđenih 30 godina zbog zločina koji uključuju progone, mučenje, deportacije i prisilno premještanje počinjene nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini, Radoslav Brđanin odslužio je 23, a pušten je po osnovu sporazuma kojim je prihvatio da ostaje pod nadzorom koji mu odredi Bosna i Hercegovina do isteka kazne.

Brđanin se na UKC liječio od subote kada je stigao u Banjaluku, kada je pušten na slobodu nakon brojnih zahtjeva njegovog advokatskog tima koji su redom odbijani, posljednju godinu proveo je u Ševeningenu u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, nakon što je Danska saopštila da su prestali uslovi za njegovo dalje zadržavanje u zatvoru u toj zemlji, te da bi to značilo kršenje njegovih ljudskih prava.

Brojna odbijanja puštanja na slobodu uprkos formalno ispunjenim uslovima, uz ostalo, razlog su lošeg zdravstvenog stanja kažu zvaničnici iz Banjaluke koji saopštenjima upućuju saučešće, naglašavajući Brđaninov patriotizam.

“Valjda onaj ko je teško obolio treba da ima adekvatan medicinski tretman bilo gdje da se nalazi, ali evo očito da je Haški tribunal uskratio takvu mogućnost liječenja, kao što smo to čuli od naših doktora, naših ljudi od struke”, kazala je Željka Cvijanović, predsjednica RS.

“Neko ne može da uzme sebi za pravo da ocjenjuje da li je u ustanovi u kojoj se nalazi na izdržavanju kazne postignut stepen resocijalizacije, ako ustanova kaže da jeste. Ađius je rekao da nije, sigurno je u značajnoj mjeri i uticalo na njegovo zdravstveno stanje”, rekao je direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih Republike Srpske Milorad Kojić.

Bivši šef Kriznog štaba Srpske autonomne oblasti Krajina kao istaknuti član SDS bio je prvi ministar građevinarstva, saobraćaja i komunialnih djelatnosti Republike Srpske, potpredsjednik Vlade, poslanik u Narodnoj skupštini. Uhapšen je u julu 1999. u trenutku kada je bio predsjednik Narodne stranke Republike Srpske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!