Prepričao detalje: Lopovi Sarajliji upali u stan dok je tu boravio s porodicom

Vijesti 19. jan 202309:55 6 komentara
N1

Lopovi inače znaju u koje se stanove isplati ulaziti, a u koje ne. Međutim, čini se i da su sve češće usputne provale u kojima se lopovi usude ići od stana do stana i provjeravati ko je zaboravio zaključati vrata. Upravo ovo se dogodilo Sarajliji Feridu Fisoviću koji je uhvatio lopove tokom krađe u stanu. Cijeli slučaj prepričao je za N1, a u njegovom društvu bio je i glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić koji je dodatno pojasnio šta je ispravna reakcija građana u ovakvim situacijama.

“To se desilo prije nekoliko dana, oko jedan ujutru. U stanu smo bili supruga, sin i ja. Ja sam bio budan, svjetlo je bilo ugašeno. Mislio sam da mi sin uzima nešto iz frižidera. Kada mi je dojadilo šuškanje, ustao sam i zagalamio: Dosta je više”, prisjeća se Ferid.

Tada je pošao da izađe i u svom stanu zatekao ženu i muškarca, koji je već bio na vratima. On je već bio s njihovim telefonom u rukama, a žena je u tom trenutku vadila hranu iz frižidera i pakovala u vreću.

“Prije toga je izvadila najveći nož iz ladice na šank. Onda je pored mene istrčala, a ja krenuo za njima. Ja u lift, a oni niz stepenište. Liftovi su bili blokirani. U međuvremenu je supruga zvala policiju”, prepričava nam.

Potom je komšija pozvao telefon Feridovog sina, prije nego su i shvatili da je ukraden.

“Telefon im je bio uključen u džepu i 20 minuta smo slušali kako on galami na nju i govori da je kriva. Policija je došla, slušala ih i napravila zapisnik”, prisjeća se Ferid.

Već u pola četiri ujutru mu je na vrata zvonila policija da javi da su slučaj riješili i da su provalnici pronađeni. U policijskoj stanici su ih čekale njihove stvari. I dok Fisović može biti zadovoljan ovakvim postupanjem policije, nezadovoljan je odlukama tužilaštva, za koje vjeruje da doprinose broju povratnika ovakvim djelima.

“Javni tužilac je odmah pustio žensku osobu, jer je muškarac preuzeo djelo na sebe i rekao da ona nije bila unutra. Muškarac je zadržan 24 sata i potom je i on pušten”, naveo je.

Hadžiabdić pojašnjava da policija osobe lišene slobode zbog sumnje na krivično djelo ima pravo zadržati 24 sata, nakon čega ih mora predati postupajućem tužiocu ili pustiti na slobodu. Protiv spomenutih provalnika biće podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, pa Hadžiabdić dodaje da očekuje da oni u redovnom postupku budu osuđeni.

Spomenuti počinitelji su višestruki povratnici ovom djelu, tvrdi Fisović, navodeći da su isti ljudi prije nekoliko godina provalili i u stan njegovog komšije.

Hadžiabdić, s druge strane, tvrdi da je u Kantonu Sarajevo u 2022. godini došlo da smanjenja ovakvih krivičnih djela. U 2022. godini 718 osoba prijavljeno je za vršenje krivičnih djela iz oblasti imovinskog kriminaliteta. No, od njih, 522 ili 72,7 posto su povratnici vršenju ovakvih djela.

“Ova činjenica govori da je policija itekako aktivna, a da izostaje adekvatna krivično-pravna sankcija”, konstatovao je Hadžiabdić.

Šta imamo pravo uraditi ako zateknemo provalnike u našem prostoru?

Portparol MUP-a KS pojašnjava kako oštećeni često rizikuju da i oni počine krivično djelo ukoliko prekorače granice.

“Ako vas neko napada, naravno da ćete se braniti. Ali, vaša odbrana ne smije da pređe granice napada. Mora biti nešto srazmjerno. Ne može vas neko ganjati nožem, a vi na njega pucati iz automatske puške. Uvijek će se morati napraviti istraga da se dokaže da je vaše djelovanje bilo opravdano, ta procedura je jasno propisana”, naglasio je Hadžiabdić.

Kako lopovi prepoznaju stanove u koje mogu provaliti?

Hadžiabdić naglašava kako policija građanima upute redovno daje i preko zvanične web stranice, no ohrabruje ih i da čim u blizini svog objekta primjete sumnjive osobe ili ponašanja – pozovu policiju koja će provjeriti zašto se nalaze tu.

“Razne su metode. Oni obično par dana prije ‘tipuju’ određene objekte i pripremaju izvršenje”, naveo je Hadžiabdić, apelujući i na čestu provjeru toga da li smo zaključali svoja vrata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare