“Preživjeli seksualnog nasilja u konfliktu moraju biti prepoznati i zaštićeni”

Vijesti 19. jun 202315:43 0 komentara
N1

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Misije OSCE-a, Britanska ambasada i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH izdale su zajedničko saopštenje danas povodom Međunarodnog dana eliminacije seksualnog nasilja u konfliktu pozivajući bh. vlasti da implementiraju odluku Komiteta UN-a za borbu protiv torture iz 2019. godine i uspostavljanje odgovarajućih mehanizama reparacije koji omogućuju sve različite oblike naknade.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Danas, na Međunarodni dan eliminacije seksualnog nasilja u konfliktu, stojimo rame uz rame sa svima na koje je seksualno nasilje u konfliktu imalo uticaja, uključujući preživjele, njihove zajednice i one koji pružaju neophodnu pomoć.

Nažalost, seksualno nasilje se i dalje koristi kao oružje rata diljem svijeta. Tokom rata 1992-1995. u Bosni i Hercegovini, desetine hiljada žena, muškaraca i djece je silovano ili seksualno zlostavljano. Uprkos tome što je proteklo skoro trideset godina od završetka oružanog sukoba, samo mali broj preživjelih ima pristup značajnoj podršci ili su dobili bilo koju vrstu reparacije za preživljenu traumu i zlo.

Široko rasprostranjena stigma, izostanak pristupa podršci i složena priroda entitetskih i lokalnih administrativnih procedura obeshrabruju preživjele u traženju podrške za sebe i svoje porodice. Nadalje, mnoge oblasti u Bosni i Hercegovini ne prepoznaju u pravnom smislu djecu rođenu zbog seksualnog nasilja u konfliktu kao civilne žrtve, čime ih u osnovi dovode do toga da su zaboravljeni od društva i njihovih vlasti. Dodatno, iskustvo muškaraca preživjelih se skoro u potpunosti ignoriše.

Međutim, predvodničko djelovanje malog broja predanih pojedinaca dovelo je do određenih pozitivnih pomaka. Prošle godine, Vlada Brčko Distrikta BiH je napravila prekretnicu usvajanjem zakona koji osobama rođenim zbog seksualnog nasilja u konfliktu daje puni pravni status civilne žrtve rata. I u drugim područjima se radi na sličnim inicijativama da se osigura zakonsko prepoznavanje i zaštita onih koji su rođeni zbog seksualnog nasilja u konfliktu.

Međutim, ovo je nedovoljno, i više se treba uraditi na državnom nivou. Odluka Komiteta UN-a za borbu protiv torture (UNCAT) iz 2019. godine traži da vlada uspostavi odgovarajuće mehanizme reparacije koji omogućuju sve različite oblike naknade. Inicijalni napredak u implementaciji odluke UNCAT je zastao. Politička previranja ne smiju ometati rad Bosne i Hercegovine na ispunjenju njenih obaveza prema preživjelima, njihovim zajednicama i širem društvu, i UNCAT odluka mora biti implementirana u potpunosti, značajno i bez zadrške.

Preživjeli seksualnog nasilja u konfliktu moraju biti prepoznati i zaštićeni, i moraju se tretirati sa poštovanjem, razumijevanjem i empatijom. Vlade na svim nivoima moraju ispuniti svoje zakonske i institucionalne obaveze kako bi se izbjeglo produbljivanje strašnih ozljeda koje su preživjeli pretrpili“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!