Prijava protiv Šeranića zbog “parainstitucije” u vidu Agencije za lijekove RS?

Vijesti 20. okt 202118:49 0 komentara
N1

Milorad Dodik najavio, Narodna skupština Republike Srpske krenula u realizaciju, a ministar zdravlja RS Alen Šeranić mogao bi odgovarati, i to krivično, najavljuje predsjedavajući bh. Predsjedništva Željko Komšić.

Razmatra se mogućnost podnošenja krivične prijave protiv ministra zdravstva u Vladi RS Alena Šeranića zbog pokušaja nezakonitog razvlašćivinja državne Agencije za lijekove i formiranja parainstitucije u vidu Agencije za lijekove i medicinska sredstva RS“, izjavio je Komšić.

Krivična prijava je ovdje postala predmet političkog folklora i da se svaki dan govori o nekakvim krivičnim prijavama pa vjerovatno u tom pravcu ide i ovo. Pa sudovi su tu da sude ja se nikad nisam miješao u stvari vezane za samo sudstvo, za procjene sudova, tužiteljstva, ljudi rade svoj posao“, kazao je Alen Šeranić, ministar zdravlja RS.

Sa tom, kako je Komšić naziva, parainstitucijom, koja bi eventualno bila u narednom periodu uspostavljena u Republici Srpskoj, neće biti nikakve saradnje, najavljuje lider Naroda i pravde Elmedin Konaković.

Svi koji bi se evetnualno odlučili da se akredituju preko te neustavne agencije za lijekove upozoravamo ih da ćemo učiniti sve da one koji krše Ustav BiH limitiramo, ili da im zabranimo tržište koje im je mnogo veći i ozbiljnije, dakle neće prodati lijek na prostoru Kantona Sarajevo tamo gdje trojka vodi procese sa našim koalicionim partnerima. Učinit ćemo napore da to ne može ni u Bihaću, u Krajini, da to ne može ni u Zenici, da to ne može nigdje u BiH gdje postoji ustavna i legalna vlast“, istakao je Konaković.

Posla bi ponovo moglo biti i za Ustavni sud Bosne i Hercegovine, ali posebno za Tužilaštvo, koje je u čitavoj situaciji nevidiljivo i okrenuto unutrašnjim previranjima. Agencija za lijekove je prva stepenica koju Dodik ispituje, a neke najave su pak opasnije od drugih, kaže državni zastupnik Damir Arnaut.

Definitivno ovdje sada postoje već elementi krivičnog djela, pogotovo puno ozbiljnija je ova najava o formiranju vojske RS. Dakle član Krivičnog zakona BiH koji se tiče toga kaže da ko god na teritoriji BiH formira ili pokuša formirati vojsku, Oružane snage, mimo Zakona o odbrani, kazniće se zatvorom najmanje pet godina“, naglasio je Arnaut.

Na očuvanje institucija države pozivaju mnogi. Među njima čak i američki državni sekretar Antony Blinken, nakon sastanka s evropskim komesarom za vanjsku politiku Josepom Borrellom. U zajedničkom saopćenju, između ostalog, navode:

Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog i poduzmu korake za napredak na putu integracije u EU – uključujući i relevantne reforme. EU i Sjedinjene Države spremne su olakšati ove korake“.

A reaguje i Visoki predstavnik Christian Schmidt.

Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS” predstavlja ozbiljno osporavanje nadležnosti i nesmetanog funkcioniranja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Entiteti su dužni u potpunosti poštivati Ustav i odluke državnih institucija, stoga Visoki predstavnik poziva svakog pojedinačnog predstavnika u Narodnoj skupštini da ispoštuje svoje obaveze u skladu sa Ustavom BiH, pokažu odgovornost prema javnom zdravlju i dobrobiti građana”, navedeno je u saopćenju. No, poziv je stigao prekasno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!