Prodanović za N1: Nemam ništa protiv ministra, ali mu je ovaj potez nerazuman

Vijesti 06. okt 202118:40 > 19:28 1 komentar

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Lazar Prodanović rekao je za N1 kako nema ništa protiv ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, ali da je njegov potez da odloži vježbu Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije nerazuman.

Komentarišući otkazanu zajedničku vježbu Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije te stav njegove stranke – SNSD – da nije trebala biti otkazana, Prodanović je rekao kako nije u skladu sa zakonom da ministar odbrane odlaže tu vježbu.

Žao mi je što se u BiH smatra pozitivnim samo raditi što je moguće kontraproduktivne poteze voditi i raditi jedni protiv drugih. Ovo je loš poziv, nije u skladu sa Zakonom o Savjetu ministara da ministar odbrane odlaže vježbu OS BiH i Vojske Srbije. Trebalo je ići u Predsjedništvo. Ministar je ovdje bio u funkciji dva člana Predsjedništva. Ovo su usmjereni ciljevi da se konfrontiramo što više, da u BiH bude što gore da bi nam navodno bilo bolje“, komentarisao je Prodanović.

Istakao je i da u BiH trenutno nisu na snazi restriktvne mjere te da smatra da iz tog razloga nije uvjerljiva izjava da je vježba prolongirana zbog korona virusa. “Ova izjava više liči na to da su određene političke strukture postupile tako. I ono od prije mjesec dana što je bilo, odnosno onemogućiti bilo koje vježbe Vojske Srbije i OS BiH“, dodao je.

Da je bila druga vojska, ne bi bila odložena“, mišljenja je Prodanović.

“Nerazuman potez ministra”

Naglasio je i kako je to loša poruka ozbiljne zemlje, kao što je i Srbija, kao i da će ta zemlja imati u vidu takav potez.

Ako bi se održala uskoro, to bi bio dobar potez i nadam se tome. Nemam ništa protiv ministra, ali ovaj njegov potez je nerazuman“, izjavio je.

Na pitanje voditelja Dana uživo Slaviše Starčevića da li ide na posao, s obzirom da na sjednicama institucija BiH ne prisustvuju poslanici i delegati iz RS, Prodanović je rekao da je dio posla i nastup u medijima. Rekao je da bi se i ovaj problem trebao riješiti i da je neophodno razgovarati unutar BiH.

O blokadi institucija kaže da u ovoj situaciji niko ne dobija, i da svi gubimo.

Kazao je i da bi o smjeni Podžića to trebalo biti potvrđeno u Predstavničkom domu, i da bi u Domu naroda takav prijedlog vjerovatno imao podršku, ali da je u tom pitanju suština da je “u interesu svih da se ukupno stanje stabiluzuje”.

“Inzkov zakon donio štetu u BiH”

Dodao je i osjećaj razočarenja odlukom bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka o izmjeni Krivičnog zakona i nametanja zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida te istakao da je taj zakon donio “nemjerljivu štetu svima u BiH”.

O tome da se taj zakon neće povući, Prodanović kaže da postoji način da se dođe do rješenja koji bi bilo prihvatljiv za sve te da treba razgovarati da bi se došlo do toga.

O zatraženim sankcijama za RS iz Evropske unije, Prodanović je istakao kako sankcije nikada nisu rješenje, pogotovo ako su “nametnute od strane drugih zemalja i pogotovo prema jednoj strani”.

Treba raditi u interesu građana koji su nas izabrali, po interesu RS i poštujući Dejtonski sporazum. Mi na to ne možemo uticati. Svake tenzije unutar BiH treba smanjiti i nikada nije kriva jedna strana“, naglasio je za N1.

Odgovornost za zategnute odnose u BiH – na svim stranama

U BiH nikada nisu bili zategnutiji odnosi, a na pitanje da li je destabilizirajući faktor predsjednik njegove stranke Milorad Dodi, Prodanović odgovara kako odgovornost postoji na svim stranama.

Treba odustati od bilo kakvih maksimalističkih zahtjeva koji bi ugrozili interese drugih. Dodik se ne ponaša drugačije od drugih. Da je samo jedan kriv, onda ne bismo imali problema u BiH“, komentarisao je.

O izjavama Dodika da će ponovo formirati vojsku RS, da se neće dozvoliti djelovanje Tužilaštva i Suda na prostoru RS, te da li je to moguće, Prodanović kaže da su to politički stavovi od kojih “ne vidimo efektivno djelovanje”.

Treba poštovati odluke organa stranke, ali Predsjedništvo SNSD-a takođe, niti klub poslanika u Narodnoj skupštini, nije pokrenulo ove aktivnosti i mislim da je nepotrebno da ih komentarišem. Čak ako bi i došlo do takve rasprave, ona bi morala biti konstruktivna. Nisam siguran da su moguće te aktivnosti. Uvjeren sam da niko unutar RS neće to potegnuti i da bi to izazvalo dodatni stepen konfrontacije“, poručio je Prodanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare