Prošle godine Zelenski, ove Schmidt: Dodjeljena mu nagrada “uzorni Evropljanin”

Vijesti 29. mar 202314:03 1 komentar
N1

Bivši njemački ministar i visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt (CSU) i češki socijaldemokrata u Evropskom Parlamentu Libot Rouček su ovogodisnji dobitnici nagrade Sudetskih Nijemaca koja im se dodjeljuje kao "uzornim Evropljanima u vrijeme kada nacionalizam u mnogim slučajevima prijeti da se vrati", javlja njemački list Die Zeit.

Glasnogovornik sudetsko-njemačke etničke grupe Bernd Posselt (CSU) nazvao je dvojicu dobitnika nagrada “iznimnim graditeljima mostova između naroda koji decenijama promovišu dijalog između Njemačke i Češke Republike s velikom osjetljivošću, hrabrošću i održivošću”.

Kako navodi Die Zeit, evropska nagrada sudetskih Nijemaca Karl-Pres nazvana je po caru Karlu IV i biće dodijeljena tokom Dana Sudetskih Nijemaca u Regensburgu. Ovom nagradom se odaje priznanje ljudima koji su dali poseban doprinos evropskom ujedinjenju i međunarodnom razumijevanju. Dan Sudetske Njemačke održat će se od 26. do 28. maja pod motom “Evropska sudbinska zajednica.”

Prošle godine nagradu su dobili ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i rumunski predsjednik Klaus Iohannis.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare