Prostor RK Borac neobjašnjivo upisan u vlasništvo kontroverznog biznismena

Vijesti 26. jan 202321:27 0 komentara

Nekadašnji šampion Evrope, banjalučki Rukometni klub “Borac” bori se za imovinu. Na perspektivnoj lokaciji u centru Banjaluke poslovni prostor neobjašnjivo je upisan u vlasništvo kontroverznog biznismena.

U srcu Banjaluke na adresi Srpska broj 4 na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Banjaluci lome se koplja o 300 kvadrata poslovnog prostora. U zgradi u kojoj su banka i Krajina petrol sporne kvadrate koristi i Rukometni klub “Borac”. Neobjašnjivo su završili u vlasništvu kontroverznog biznismena Nebojše Torbice prilikom njegove kupovine kvadrata u vlasništvu banke.

“Ovdje je čovjek upisan bez ikakvog pravnog posla. On nije kupio taj prostor. On je kupio drugi prostor od banke, ali ovaj nije kupio. On je dodan u ugovoru o etažiranju. Prostor je dodan bez ikakvog pravnog osnova”, kazao je Andrej Obradović, advokat RK Borac.

Na šta se klub žalio, da bi Republička uprava za geodetske poslove takvo knjiženje osporila. Zbog toga je biznismen Torbica tužio Geodetsku upravu, a spor je okončan u rekordnom roku u njegovu korist. To je bio razlog za protest uprave kluba i navijača koji su uzvikivali “Ne damo naše”.

“Upravni spor je bio, predan je krajem oktobra prošle godine, a mi smo upravni spor po pitanju odbijanja našeg rješenja podnijeli u šestom mjesecu prošle godine. Naše još nije uzeto u razmatranje, a njegovo je završeno u roku od mjesec i po dana. Što je veoma rekordan rok”, kazao je Vladimir Branković, direktor RK Borac.

O ovom slučaju Torbica nije želio pred kameru N1, a o svemu se oglasio još u ponedjeljak, na dan protesta. Svojim, kako u kratkom telefonskom razgovoru kaže – prvim i posljednjim saopštenjem o slučaju. Uknjižba prostora na njegovo ime, tvrdi, provedena je po zakonu.

“Ako je taj prostor zaista u vlasništvu RK “Borac”, zašto javnosti nije pokazan nijedan validan dokument o vlasništvu ili kupovini prostora, ili poklonu? Ako je taj poslovni prostor zaista u vlasništvu RK “Borac” od 1986. godine, kako tvrdi Uprava RK “Borac”, zašto tolike decenije nije uknjižen na RK “Borac”?”, kaže Torbica.

“Pa kako kako nije ponudio, “Borac” je odmah ponudio dokaze. Evo imate ovdje npr. evo vam građevinska dozvola iz osamdeset i koje godine. Kakav je gospodin Torbica ponudio dokaz da je prostor njegov?”, pita se Obradović.

U Rukometnom klubu na uvid nude i ugovog sa Zavodom za izgradnju iz 1984. kojim je osigurana izgradnja sada spornog poslovnog prostora. Dio troškova je tada uz “Borac” snosio i Grad, a prosto je bio upisan kao društvena svojina sve do 2016. kada ga je rukometni klub pokušao uknjižiti na svoje ime, ali je u dva navrata zbog proceduralnih pitanja proces vraćan na početak.

Nekada društvena svojina, danas je potencijalno perspektivna imovina za privatno lice ili za Rukometni klub jer bi samo od njegovog izdavanja jedni ili drugi mogli profitirati hiljade konvertibilnih maraka mjesečno.

Jer samo od rente, rukometni klub, nekadašnji evropski prvak, pokriva četvrtinu godišnjeg budžeta. Zbog toga gradonačelnik najavljuje podršku klubu, koja dolazi i od odbornika Saše Lazića.

“Sa aspekta logike nešto što je u vlasništvu nečijem 30-40 godina po kom osnovu sad to. Volio bih da vidim dokaz nekakav, bilo kakvu osnovu pravnu da taj neko na bilo koji način prisvoji, odnosno kupi taj prostor”, kazao je Lazić.

Važno pitanje u slučaju je i kako je sudija “preskočio” 90 nezavršenih predmeta iz ranijeg perioda. Novinar BIRN-a Đorđe Vujatović napominje da sudovi rade po principu “stariji u vremenu, jači u pravu”, po kojem se predmeti rješavaju hronološki. S obzirom na to, čeka se odgovor na važno pitanje.

“Da li je predsjendik Okružnog suda dao naredbu da se taj predmet radi ranije, jer ima mogućnost da se radi, ajde da kažemo, na preskok, ako postoji neka hitnoća”, kazao je Vujatović.

Ako hitnoće nije bilo i ako je sve rađeno po samovolji sudije, on bi mogao biti kažnjen. Između ostalog i zbog ovog detalja uprava kluba traži reakciju Tužilaštva i MUP-a, a ne bude li je prijeti novim protestima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!