Protest ispred SDP-a: Želimo da nas predstavljaju moralno čisti ljudi

Vijesti 09. mar 202313:48 2 komentara
N1/ F.Z.

Prijedlog Kantonalnog odbora SDP-a BiH da na mjesto ministra sporta i kulture kandiduje Kenana Magodu izazvao je negodovanje aktivistkinja za ženska prava, ali i pojedinih članica ove stranke. Protest je održan ispred centrale SDP-a, sa početkom u 13 sati.

Od pedesetak okupljenih, medijima se obratila novinarka i aktivistkinja Đenana Alađuz, pojašnjavajući razloge pozivanja na ovakav skup.

“Današnji protest nije stvar ličnog imenovanja i subjektivnih osjećanja prema osobi – ovo je stvar principa! Svi moramo biti jednaki pred zakonom! Imenovanja u vladu koju mi plaćamo ne mogu se odvijati bez ikakvih konsultacija i bez komunikacije. Osobe koje su rješenjem Općinskog suda dobile jednogodišnju zabranu pristupa ženi koja je pretrpila nasilje ne mogu biti naš predstavnik u vlasti”, rekla je Alađuz.

Napominje da je porodično nasilje izuzetno teško dokazivo, stoga…

“Ne očekujem veliku podršku od stranaka koji uživaju da nas drže u strahu. Koje već 30 godina zazivaju rat. Ali, kao građanka, od stranaka lijeve orijentacije i onih tvrde da moralno sumnjive osobe ne smiju biti imenovane ni na kakvu funkciju – očekujem da znaju koga i zašto imenuju”, naglasila je.

Dodaje da, ukoliko griješi Općinski sud u Sarajevu, onda griješi i ona – no, “nijedna žrtva nasilja koja bude gledala i slušala ono što se brani ovih dana – sve i jedna će odbiti prijaviti daljnje nasilje”, rekla je.

N1/ F.Z.
N1/ F.Z.
N1/ F.Z.
N1/ F.Z.
N1/ F.Z.
N1/ F.Z.
N1/ F.Z.
N1/ F.Z.
N1/ F.Z.
N1/ F.Z.
N1/ F.Z.

Besima Borić: Od SDP-a se puno očekuje, ne smijemo iznevjeriti ljude

Medijima se obratila i dugogodišnja SDP-ovka i članica Predsjedništva SDP-a BiH Besima Borić.

“Spoznala sam odavno kako se mi unutra bavimo kadrovskom politikom. Spadam u one starinske ljude koji bi da se ispoštuju različiti kriteriji. Tu spada i moralni kredibilitet. Bilo bi dobro da imamo mogućnost da biramo ljude bez repova iz prošlosti”, započela je.

Ona je, podsjetimo, bila među prvima koji su problematizovali imenovanje stranačkog kolege na važnu poziciju u Kantonu Sarajevo.

“Jučer je bio Dan žena, dok smo govorili o njihovim pravima, informacija je stigla o predlaganju čovjeka oko kojeg se već godinu dana vrti sumnjičenje vezano za porodično nasilje. Ja, kao SDP-ovka, ne želim da u naše ime sjedne neko iza kojeg idu repovi tipa porodičnog nasilja”, nastavila je Borić.

Istakla je svoje uvjerenja da sud Magodi spomenute mjere nije istaknuo tek tako.

“Žena je potom odustala, nije htjela da svjedoči. Najlakše bi sada bilo nju optužiti. Pita li se neko zašto žena sa troje djece neće da svjedoči? Želimo da nas predstavljaju moralno čisti ljudi”, ponovila je Borić.

Na sjednicu na kojoj je dogovoreno Magodino predlaganje Borić nije bila pozvana. Sumnja da je to učinjeno namjerno, jer, kako kaže, već određeno vrijeme pokušava da upozori da se mora povesti računa o kadrovima. Kada je riječ o Magodi, pored sumnjičenja na porodično nasilje, Borić smatra da ne bi bilo poželjno da on obavlja funkciju ni zbog određenih istupa u javnosti, te načina razmišljanja.

“Pokušala sam ono što je bilo u mojoj moći da uradim. Dara je prevršila mjeru, zato smo izašli i javno. Od SDP-a se puno očekuje i mi ne smijemo da iznevjerimo ljude”, podcrtala je.

Pri završetku skupa, prisutni su prikupili potpise, te papir predali u Centralu SDP-a.

Podsjetimo, bivša Magodina supruga, Dinka Hasičić, u više navrata je na društvenim mrežama objavljivala tvrdnje o onome kroz šta je prošla u zajedničkom životu. Magoda je i ranije, ali i danas demantovao njene navode, tvrdeći da je “sve što je do sada iznijela je pobijeno na sudu, zbog nedostatka dokaza”.

Oglasio se Kenan Magoda: Nikada nisam bio nasilan niti osuđivan

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare