Protestno pismo princu Albertu II zbog uručenja ordena Vučiću

Vijesti 25. feb 202209:20 2 komentara
Andrej ISAKOVIC / AFP

Institut za istraživanje genocida Kanada uputio je protestno pismo princu Albertu II od Monaka zbog uručivanja ordena Velikog krsta reda Svetog Šarla predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću.

U pismu se navodi da je odlikovanje otišlo u ruke osobi koja je učestvovala u agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Osobi koja je aktuelni predsjednik države, Republike Srbije, države kojoj je Međunarodni sud pravde u Haagu presudio odgovornost što nije učinila ništa da spriječi genocid u Srebrenici, niti da kazni počinioce genocida.

Institut podsjeća Princa Albert II od Monaka da je dobitnik visokog priznanja Ključ Grada Sarajeva, “grada koji je preživio strašnu, višegodišnju opsadu smrti, grada u kome su agresori spaljivali Vijećnicu i knjige, ubijali djecu i civile u redovima za vodu i hranu”.

Institut informira Princa Alberta II o anticivilizacijskoj ulozi nagrađenog, predsjednika Republike Srbije, koji je tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu bio najbliži saradnik presuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

“Podsjećamo vas i na govor Aleksandra Vučića u Skupštini Republike Srbije, govor pun mrženje i osvete, kada je izjavio da će ubiti 100 muslimana za jednog Srbina. Vaš nagrađeni predsjednik je obilazio agresorke položaje oko Sarajeva, grada koji vam je tako velikodušno uručio Ključeve grada Sarajeva. Zajedno sa svojim tadašnjim šefom, sadašnjim ratnim zločincem, Vojislavom Šešeljom, Vučić je hrabrio agresore koji su svakodnevno ubijali evropski grad i evropsku državu. Vaš nagrađeni negira historijske, sudske, naučne činjenice o genocidu u Srebrenici, pomaže ekstremno nacionalističke projekte i sljedbenike presuđenih ratnih zločinaca, pomaže negatore države Bosne i Hercegovine. Dati tako veliko priznanje takvoj osobi je uvreda za žrtve genocida, uvreda za istinu i pravdu, uvreda za državu Bosnu i Hercegovinu, poniženje međunarodnog prava i međunarodne pravde, poniženje Ujedinjenih nacije, Evropske unije, poniženje svakog čovjeka i svake civilizacije“, navodi se u pismu.

Imajući to sve u vidu Institut za istraživanje genocida Kanada traži od princa Albertu II od Monaka da “povuče priznanje i tim moralnim činom posvjedoči nadu žrtvama genocida u istinu i pravdu”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare