Prvih 100 dana rada Vijeća ministara BiH – dijele li građani njihov optimizam?

Vijesti 15. maj 202311:23 0 komentara

Iza Vijeća ministara BiH je prvih 100 dana rada, održanih 15 sjednica, usvojenih više od 400 dokumenata. Hvalili su se tako prije nekoliko dana, no upitali smo dijele li građani njihov optimizam.

Tradicija nepovjerenja spram rada Vijeća ministara kod dijela građana Bosne i Hercegovine, nastavlja se i sa novim ministarskim sazivom. Uprkos hvalospjevima koje članovi Vijeća sami sebi upućuju, građani kažu “mi taj rad osjetili nismo”.

Nezadovoljstvo radom Vijeća ministara se akumilira od prethodnog saziva na čelu s Zoranom Tegeltijom koji se i u ovom mandatu smjestio u ministarsku fotelju. Građani su ogorčeni činjenicom da Vijeće nije učinilo napore da u vremenu ekonomske krize utječe na smanjenje cijena goriva ali i PDV-a. Ova pitanja nisu bila u fokusu ni ovog saziva, bar ne prvih stotinu dana.

Jedini istinski uspjeh u prvih stotinu dana, kažu opozicionari, što su uspjeli političarima značajno povećati plaće.

“Usvajanjem Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza bez izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH vladajuća većina omogućila je enorman rast plaća ministara i parlamentaraca, umjesto datih obećanja i predviđenih obaveza, Vijeće ministara BiH je u prvih sto dana djelovanja samo povećalo sebi plaće za više od 600 maraka”, kazao je Šerif Špago, zastupnik SDA u ZD PSBiH.

No, predsjedavajuća Borjana Krišto i njen zamjenik Elmedin Konaković, o sebi sve najbolje. Pohvalili su se brojem održanih sjednica, razmatranih tačaka dnevnog reda, time da su u fokus rasprave u Vijeću vrati reformske zakone, krucijalne za EU put, da su Bosnu i Hercegovinu vratili i u fokus međunarodne političke scene. Dio građana smatra da im “treba dati šansu”.

Nekadašnji predsjedavajući Vijeća ministara, Denis Zvizdić također smatra kako je ovaj saziv krenuo u dobroj atmosferi, dobrim putem. Već u prvih sto dana je bolji od prethodnog saziva koji je bio najgori, kako kaže u historiji moderne BiH.

“Imajući u vidu to ranije Vijeće ministara i rezultate ovog Vijeća ministara u prvih sto dana i činjenicu da su usvojili preko 500 različitih dokumenata, da redovno održavaju sjednice Vijeća i na njima raspravljaju o bitnim pitanjimaiz oblasti ekonomije, euroatlantskih integracija, socijalne stabilnosti, vladavine prava”, kazao je Denis Zvizdić, predsjedavajući ZD PSBiH.

Mnogi pak ne dijele Zvizdićev stav, pod krinkom pozitivne atmosfere, Vijeće ministara funkcioniše na principu ucjena, gdje konce drži jedan čovjek, Milorad Dodik. Ozbiljnih reformi u takvoj atmosferi neće biti, kaže Tanja Topić.

“Da li je rješenje da pristaje na ucjene bilo koje strane koja čak vrlo jasno kaže, ukoliko se ta tačka ne stavi na dnevni red mi ćemo blokirati Vijeće ministara, znači satjerali ste svog koalicionog partnera s kojim širite pozitivnu energiju, govorite građanima BiH da je to jedna nova epoha da je BiH zakoračila u jednu novu fazu, nalazi se bukvalno između čekića i nakovnja”, kaže Tanja Topić, politička analitičarka.

Nastavljena je i praksa, kaže Topić, umjesto rasprave unutar institucija, pregovori na stranačkom nivou. No i posljednji pokušaj Konakovića da u Banjaluci odobrovolji Dodika, kaže nije urodio plodom. Jasno je to nakon jučerašnje Dodikove izjave da neće prihvatiti uslovljavanja, tako ni na Vijeću ministara usvojeni Nacrt zakon o vanjskih poslovima neće proći u Parlamentu, poručio je Dodik, uprkos podršci koju je dobio za Istočnu plinsku interkonekciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!